Oeso stelt veilingmodel domeinen voor

Topleveldomeinen als .com en .net moeten net als etherfrequenties geveild worden. Dit zorgt ervoor dat de beste partijen het beheer van domeinen maximaal uitnutten.

Dit stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in een rapport, waar het de mogelijkheden verkent om het tld .net volgend jaar te veilen. De organisatie die alle tld’s beheert, de Icann, heeft tot nu toe altijd gewerkt met een schoonheidswedstrijd. Het wijst uit een aantal mogelijke partijen een beheerder voor een tld aan die het beste aan bepaalde selectiecriteria voldoet.

De Icann heeft aangegeven om naast een aantal technische bepalingen er voortaan ook op te letten of beheerders niet uit zijn op winstmaximalisatie. De huidige beheerder van het .net-domein is het Amerikaanse, beurs genoteerde Verisign. Dit bedrijf is met Icann in een aantal rechtszaken verwikkeld, omdat het zijn tld’s te commercieel zou exploiteren. Icann stelt dat een veiling de gemiddelde prijs van domeinnamen alleen maar zal opjagen, omdat de uitbater van een tld zal streven naar een zo hoog mogelijke winst onder andere door hogere prijzen te hanteren. De Oeso stelt dat het veilingmodel niet per se hoeft te leiden tot duurdere domeinen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-15T10:43:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.