Informatiehuis moet watergegevens verbeteren

Het Waterschapshuis en de Waterdienst van Rijkswaterstaat starten vanaf 1 januari 2011 met het programmabureau Informatiehuis Water. De provincies stappen ook in en tekenen de samenwerkingsovereenkomst eind november. Doel van deze samenwerking is het verbeteren van de informatievoorziening. Door de onderlinge gegevensuitwisseling te verbeteren en het gebruik van standaarden en uniforme informatieprocessen willen de waterpartners de kwaliteit van de informatie verhogen en kosten reduceren.

Het programmabureau Informatiehuis Water wordt met ingang van 1 januari 2011 ondergebracht bij Het Waterschapshuis, de centrale ict-organisatie voor alle waterschappen die in Amersfoort is gehuisvest. De per 1 januari op te heffen Informatie Desk Standaarden Water wordt onderdeel van dit programmabureau. Daarnaast wordt de ontsluiting van informatie en de frontofficerol ondergebracht bij de Helpdesk Water bij het Water Management Centrum Nederland (WMCN) in Lelystad.

Naast Het Waterschapshuis en Rijkswaterstaat/Waterdienst gaan ook de provincies meedoen aan het samenwerkingsverband. Zij stappen eind november in als het Interprovinciaal overleg (IPO) de besluitvorming afgerond heeft. Hierdoor wordt ook grondwater aan het werkpakket van het Informatiehuis Water toegevoegd. Met de overige waterbeherende overheden vindt nog overleg plaats over hoe zij kunnen aansluiten.

Aquo-standaard

Het Informatiehuis Water wil waterinformatie efficiënt en effectief tussen de waterpartners laten stromen en ter beschikking stellen aan derden. De participerende partijen willen dat bereiken door onder meer de vraag naar waterinformatie te bundelen en functioneel aan te sturen. Ook streven zij naar uniformering van inwinning, opslag, verwerking van en toegang tot waterinformatie. Het applicatiemanagement vindt bij deelnemers aan het Informatiehuis Water plaats.

Verder is standaardisatie een belangrijk agendapunt. Er komt een Aquo-standaard voor gegevensuitwisseling en gegevensbeheer binnen de watersector. Op strategisch niveau gaat het Informatiehuis Water zich bezighouden met het nadenken over toekomstige ontwikkelingen (beleidsmatig en technisch) en de gevolgen hiervoor voor de informatievoorziening.

Uiteindelijk wil het programmabureau met deze taken komen tot kwalitatief betere gegevens en kostenreducties. Daarmee draagt het Informatiehuis Water bij aan de doelstellingen voor doelmatig waterbeheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-05T09:32:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.