'Mediation kan ICT-projecten redden'

Samenwerken

Door sluimerende conflicten binnen ict-projecten vroegtijdig te onderkennen en in te grijpen, kan escalatie worden voorkomen. Dat zegt Hiscox. Volgens de verzekeraar hebben conflicten binnen ict -projecten 'steeds dezelfde oorzaken'.

Conflictbemiddeling is volgens Hiscox een goede manier om 'sluimerende conflicten' aan te pakken: 'Dit zal de-escalatie bevorderen en daardoor tot minder geschillen, lagere kosten en minder imagoschade leiden. Ook neemt de kans sterk toe dat het project alsnog naar volle tevredenheid kan worden afgerond, waardoor de goede relatie tussen partijen blijft bestaan.'

Volgens sommige schattingen wordt elk jaar wereldwijd 4,3 biljoen (duizend miljard) euro verspild doordat it-projecten niet lopen als gepland.

Volgens Hiscox hebben conflicten binnen ict -projecten 'steeds dezelfde oorzaken. 'Zo spreken opdrachtgevers en ict-ondernemingen vaak niet dezelfde taal, waardoor verkeerde verwachtingen worden gewekt. Ook veranderen de doelstellingen vaak tijdens het traject, waardoor deadlines niet worden gehaald en budgetten worden overschreden. Verder wordt er weinig waarde gehecht aan contracten. Deze worden helaas niet gebruikt als toetssteen tijdens het traject.'

Schade door contractbreuk

Ict-bedrijven kunnen zich bij Hiscox verzekeren tegen schade als gevolg van fouten, het nalaten van handelingen of door contractbreuk. Dat is schade die voortvloeit uit het niet leveren van een eerder overeengekomen prestatie.

De hoogte van de polis en van het eigen risico wordt daarbij bepaald door het risicobeheer van de onderneming, zo bleek uit een interview dat Computable in mei 2009 had met Yasin Chalabi van Hiscox: 'We beoordelen van tevoren de risico's die een bedrijf loopt. We kijken naar de aard van de uitgevoerde opdrachten en naar de looptijd ervan. En we onderzoeken of ict-dienstverleners zelf aan risicobeheer doen en bepaalde risico's elimineren, bijvoorbeeld door een duidelijke omschrijving te maken van het project.'

Behoud relatie

Tot uitkeren komt het lang niet altijd, zo vertelde Chalabi: 'Onze claimfilosofie is niet zozeer: er ligt een schadeclaim, dus gaan we die uitkeren. We proberen in eerste instantie te zorgen dat de relatie tussen opdrachtgever en klant behouden blijft. Als een klant klaagt over zijn ict-dienstverlener, betekent dat lang niet in alle gevallen dat er ook schade is geleden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een ict-dienstverlener niet snel genoeg heeft gereageerd of de klant heeft een deel van de rekening nog niet betaald. Of het klikt gewoon niet, dat kan ook. Wij onderzoeken al die factoren.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is me uit het hart gegrepen. Ik intervenieer al jaren op het vlak van ICT-gerelateerde veranderprocessen.
Voorbeeld: Tijdens de onderhandelingen tussen de verschillende bedrijfsonderdelen over wat moet worden opgeleverd komen niet alleen de feitelijke standpunten naar voren. Ook de belangen van de betrokken spelen een rol (verborgen agenda’s, macht, status, etc.).
Bovendien spreken de verschillende bedrijfsonderdelen een eigen taal, met specifiek vakjargon en kennen zij verschillende betekenissen en waarden toe aan zaken.

Deze ingrediënten vormen een bron van misverstanden en spanningen, en zijn daarmee redenen waarom vaak door een project niet wordt opgeleverd wat naar tevredenheid werkt. Delen moeten over en projecten lopen uit de tijd en gaan veel meer kosten dan werd voorzien.
Ik vervul al jaren de rol van intermediair. Ben nu ook geregistreerd NMI mediator.

Gerty van Roosmalen
BELANGEN IN BALANS

@ Gerty van Roosmalen

En je bent helemaaaaaaaaal niet aan het vissen naar een nieuwe opdracht met bovenstaand schrijfsel..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-12T10:41:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.