Bouw & ICT 2011

Consortium presenteert bouwbibliotheek

KPN, Getronics en De Twee Snoeken hebben de digitale objectbibliotheek Bouwconnect gebouwd. Daarin staat informatie over bouwonderdelen. De bibliotheek kan direct worden toegepast in alle soorten software, waaronder tekenapplicaties. Het consortium beweert dat met het gebruik van Bouwconnect de faalkosten, die ontstaan door de overdracht van verkeerde informatie bij bouwprojecten, drastisch kunnen worden beperkt.

Telecombedrijf KPN, ict-dienstverlener Getronics en bouwautomatiseerder De Twee Snoeken hebben de afgelopen twee jaar gezamenlijk geïnvesteerd in het opbouwen van de bouwbibliotheek Bouwconnect. Het product is afgestemd met diverse bouwbedrijven, architecten- en ingenieursbureaus en fabrikanten van bouwproducten. Om de plannen op korte termijn te verwezenlijken zijn aan het bestaande ontwikkelteam van De Twee Snoeken in de tweede helft van 2010 een veertigtal programmeurs en bouwkundigen toegevoegd

Met Bouwconnect willen de drie partijen eenduidige informatie leveren aan alle partijen in de bouwsector (architecten, aannemers, onderaannemers, opdrachtgevers). Daarmee reduceert Bouwconnect de faalkosten door verkeerde informatie-overdracht aanzienlijk, is het idee erachter. Een factor geeft aan hoe de hoog de kosten uitvallen bij fouten in het bouwproces.

Eenduidig

Bouwconnect bevat gegevens over bouwdelen die direct in alle soorten software (waaronder tekenapplicaties) kunnen worden toegepast. Daardoor werken alle partijen individueel veel sneller. Ook ontstaat op deze manier automatisch een eenduidige definitie van de onderdelen van het gebouw, die nodig is voor een succesvol Bouw Informatie Model (BIM) standaardproces, aldus de drie participanten.

Daarnaast bestaat Bouwconnect uit een webportaal, waarbinnen alle partijen in het bouwproces snel informatie kunnen delen en online kunnen samenwerken via smartphones en tablets.

BIM

BIM is een standaardmanier van ontwerpen en bouwen waarbij het gebouw of constructie in een computer als 3D model en databank wordt opgebouwd. In de bouwwereld is het maken van prototypen bijna niet mogelijk. De bouw zelf is meteen het prototype, dit werkt fouten en dus kostenoverschrijding in de hand.

Doel van de samenwerking tussen KPN, Getronics en De Twee Snoeken is om de BouwConnect Bibliotheek op korte termijn de standaard te maken voor BIM-informatievoorziening in Nederland. Bouwconnect is een voortzetting van de Digitale Bouw Bibliotheek van het Digitale Huis. Dat was de eerste gevulde operationele BIM-bibliotheek. Alle bouwdelen in de bibliotheek zijn voorzien van CAD-, kosten-, bestek-, bouwfysische en technische informatie en er is een koppeling met de regelgeving van het Bouwbesluit.

Bouw & ICT

KPN, Getronics en De Twee Snoeken presenteren Bouwconnect tijdens de Bouwbeurs die tot en met 12 februari plaatsgrijpt in de Utrechtse Jaarbeurs. Het onderdeel Bouw & ICT loopt van 8 tot 10 februari 2011.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alle soorten software? Ik denk dat veel ERP software zoals die in de bouw in gebruik is, daar toch niet onder valt. Leuk voor architecten misschien, maar die hebben doorgaans toch wel al hun eigen bibliotheek samengesteld, en dan ook nog eens volgens hun eigen standaard.

Daarnaast ben ik het niet eens met de zogenaamde faalkosten. Falen ontstaat door een aantal factoren, waarvan standaardisering niet de belangrijkste is. Daarbij moet je af en toe wel afwijken van de standaard om aan specifieke situaties in je ontwerp tegemoet te komen.

Vacatures bij Jaarbeurs

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-08T15:07:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.