ICT-kosten per verhuureenheid stabiliseren

Na een sterke stijging in de afgelopen vier jaar lijken de ict-kosten per verhuureenheid (vhe) zich nu met 123 euro te stabiliseren. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Woningcorporaties die M&I/Partners dit jaar uitvoerde onder 37 woningcorporaties. De gemiddelde ict-kosten per vhe zijn vanaf 2007 tot en met 2010 met ruim 22 procent relatief sterk gestegen. In 2011 stegen de ict-kosten per vhe echter minimaal. In een jaar tijd stegen deze kosten namelijk met 1,2 procent tot ongeveer 123 euro.

Corporaties tussen de tienduizend en twintigduizend vhe ondervinden een schaalvoordeel wat betreft de ict-kosten per vhe. Voor deze corporaties bedragen de ict-kosten 114 euro per jaar. Voor corporaties met meer dan twintigduizend vhe zijn deze kosten 123 euro per jaar en bij corporaties met minder dan tienduizend vhe komt dit bedrag uit op 137 euro per jaar.

Opvallend is dat vanaf 2004 per corporatie de gemiddelden van ict-kosten, het aantal medewerkers (in fte), het aantal medewerkers ict (in fte) en het aantal ict-werkplekken sterk is toegenomen, terwijl het gemiddeld aantal vhe per corporatie minder sterk is gestegen. 'Deze ontwikkeling was al waarneembaar in de ICT Benchmark van 2011 en zien we ook dit jaar terug in de uitkomsten', zegt Wilfred van der Schaaf, adviseur bij M&I/Partners. 'Een mogelijke verklaring kan zijn dat corporaties meer ict-dienstverlening aanbieden dan voorheen in verhouding tot het aantal vhe. Dit resulteert mogelijk in meer ict-medewerkers, ict-werkplekken en ict-kosten per corporatie om deze toename van de ict-dienstverlening te kunnen faciliteren.'

Cora 2.0

M&I/Partners heeft in de ICT Benchmark Woningcorporaties 2012 ook onderzoek gedaan naar de ict-kosten en functionele dekking van de informatiesystemen ter ondersteuning van de primaire processen. De functionele dekking is ‘gemeten' op basis van Cora 2.0.

Gemiddeld geeft een corporatie 28,7 procent van de ict-kosten aan het primair systeem uit. De softwarekosten van het primair systeem is de grootste kostenpost. Deze zijn goed voor gemiddeld 64,8 procent van de totale ict-kosten van het primair systeem. Daarna drukken de personeelskosten het meest op de totale ict-kosten van het primair systeem, namelijk met 24,4 procent. De Cora 2.0-processen 'Onderhouden eenheden' en 'Verhuren eenheden' scoren het hoogst op de functionele dekking van het primair systeem.

ICT Benchmark Woningcorporaties 2012

De deelnemers aan de ICT Benchmark Woningcorporaties 2012 (over boekjaar 2011) vertegenwoordigen naar omvang van verhuureenheden (vhe) met ruim 911.000 eenheden bijna de helft van de corporatiemarkt. Aan wTCO11 hebben in totaal 37 corporaties deelgenomen; waarvan tien corporaties met minder dan tienduizend vhe, tien corporaties met tussen de tienduizend en twintigduizend vhe en zeventien corporaties met meer dan twintigduizend vhe.

M&I/Partners is samen met F-fectis en NetwIT initiatiefnemer van wTCO, de jaarlijkse ict-benchmark voor woningcorporaties. Sinds 2002 voert M&I/Partners jaarlijks de ict Benchmark Woningcorporaties uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-27T10:48:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.