Agoria voorziet gouden toekomst Belgische ict-sector

De Belgische ict-sector groeit dit jaar met 9 procent. Dat voorspelt Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, op basis van een ledenenquête.

Agoria vertegenwoordigt heel wat verschillende technologische sectoren, maar verwacht voor de ict-sector dit jaar de grootste groei. In december vorig jaar voorspelde de sectorfederatie nog een omzetgroei in de ict-sector van 4 procent. Dat was al een heel wat meer dan de voorspelde groei voor de hele Belgische economie. Maar de ict-bedrijven lijken dus zelf nog optimistischer dan de economen van Agoria.

De crisis waarin de sector sinds 2001 verkeerde, lijkt hiermee definitief bezworen. Vier op de tien bedrijven zeggen van plan te zijn hun ict-budget te verhogen, zodat ze kunnen investeren in nieuwe hard- en software. Ook bij particulieren stijgen de uitgaven aan informatica. Tegelijk dalen echter de winstmarges van de leveranciers, want pc's en andere hardware worden steeds goedkoper.

De ict-bedrijven hebben enerzijds dus te kampen met een aanhoudende druk op hun verkoopsprijzen, en anderzijds stijgen ook de kosten. Vooral de loonkosten wegen zwaar door, zo stelt Agoria. Op Scandinavië na, is de loonkost in Europa nergens zo hoog als in België. In landen als China en India bedragen de loonkosten zelfs slechts een twintigste van de Belgische. Toch denkt Agoria niet dat er dit jaar veel ontslagen vallen in de Belgische ict-sector.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T10:28:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.