FNV komt met meldpunt RSI-klachten in ict-branche

Werken in ict is leuk, maar niet zonder risico's, zegt FNV Bondgenoten naar aanleiding van een inspectie van de arbeidsomstandigheden. Aandacht voor preventie en aanpak van RSI is onder de maat bij veel ict-werkgevers. Daarom starten FNV Bondgenoten en Bureau Beroepsziekten FNV een landelijke meld- en voorlichtingsactie.

Vanaf nu kunnen werknemers in de ict, RSI als gevolg van een ongezonde werksituatie, melden bij het meldpunt ’ICT-ers melden RSI ...OQ?’ op http://www.arbobondgenoten.nl . Onderdeel van de actie is het informeren en voorlichten van de werknemers in de sector. Met tips en adviezen laat de bond zien wat werknemers zelf kunnen doen. In ernstige gevallen bekijkt de bond samen met Bureau Beroepsziekten of de werknemer de geleden schade kan verhalen op de werkgever.

Samen met andere vakbonden en de overheid heeft FNV Bondgenoten geprobeerd om de werkgevers in de ict te bewegen tot een arboconvenant. Tot zo’n convenant is het echter nooit gekomen. De werkgevers zijn in 2002 afgehaakt, zodra er echte afspraken moesten worden gemaakt. De overheid heeft daarna een inspectieproject in de ict gehouden. Uit de cijfers blijkt dat de aanpak van arbeidsomstandigheden en de preventie van RSI duidelijk te kort schiet. Structurele aandacht voor arbeidsomstandigheden is in 25 procent van de ict-bedrijven onvoldoende en in 28 procent van de bedrijven wordt onvoldoende voorlichting en onderricht gegeven.

Preventie en voorlichting spelen een belangrijke rol in een effectieve aanpak van RSI. Met actief, systematisch en structureel beleid kunnen werkgevers en werknemers veel ellende voorkomen. Door arbobeleid, werktaken, werkdruk, werktijden en werkplekken onder de loep te nemen maar ook het werkgedrag van de werknemer.

RSI-klachten komen relatief veel voor bij werknemers in de informatie- en communicatietechnologie. Niet in het minst door het werkgedrag van de ict'ers zelf, maar zeker ook door slecht ingerichte werkplekken, gebrek aan voorlichting, een passieve houding van de werkgevers waar het RSI preventie betreft en de hoge werkdruk met deadlines. Gedetacheerde werknemers hebben het daarbij moeilijker dan niet-gedetacheerden. De branche kent maar liefst 105.000 RSI-gerelateerde verzuimdagen per jaar. Ieder jaar komen door RSI circa 120 werknemers in de WAO terecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-08T10:42:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.