Rabobank vult CIO-positie niet opnieuw in

Nieuwe ICT-organisatie valt onder COO

Rabobank

De Rabobank heeft het ict-organisatiemodel met de functie van een chief information officer (cio) losgelaten. Dit betekent dat de medio vorig jaar vertrokken cio René Steenvoorden geen directe opvolger krijgt. In de nieuwe organisatie is de ict opgesplitst in een aantal bedrijfsonderdelen die rechtstreeks onder operationeel directeur Ralf Dekker vallen.

Het betreft de onderdelen Fintech & Innovation (onder leiding van Bart Leurs), IT infrastructure (o.l.v. André van der Linden), IT Systems (o.l.v. Anton Rutten) en IT Strategy Data & Architecture (o.l.v. Dick Vlot). Na een reorganisatie is gekozen om deze bedrijfsonderdelen rechtstreeks onder de raad van bestuur te laten hangen; ze behoren tot de portefeuille van chief operation officer Ralf Dekker.

Door deze nieuwe opzet, waarbij de managementlijnen zijn verkort en een directere relatie ligt met de dagelijkse gang van zaken, verwacht de bank een ict-omgeving neer te zetten die sneller aanpasbaar is op nieuwe digitale ontwikkelingen. Bij Rabobank werken zo'n vierduizend ict'ers (inclusief Rabobank International).

Voormalig cio René Steenvoorden startte op 1 september 2016 als ‘chief digital officer’ van uitzendconcern Randstad. Steenvoorden gaat zich in zijn nieuwe baan richten op de internationale uitrol van de nieuwe digitale strategie van Randstad. De rol bevat tevens de cio-functie.

Die cio-functie heeft de Rabobank dus laten vallen. De bank heeft wel sinds november vorig jaar een heuse fintech-manager in de persoon van de 45-jarige Bart Leurs. Hij komt van ING België vandaan en gaat zich als 'Head of FinTech & Innovation' bezighouden met 'het vergroten van het innovatief vermogen van de Rabobank te vergroten en het ontwikkelen van nieuwe klantproposities', aldus de bank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aan de ene kant begrijpelijk aangezien ICT inmiddels niet meer ondersteunend is aan het primaire proces, maar er onlosmakelijk onderdeel vanuit maakt. Anderzijds niet verstandig om de CIO-functie niet weer in te vullen. Alle onderdelen van ICT (technisch, functioneel, innovatief, financieel, ...) dienen vanuit 1 integrale visie en strategie te worden bepaald. Om die taak onder Operations te laten vallen is een grote fout. Een betere oplossing was geweest een CIO te benoemen, maar dan juist in de Raad van Bestuur!

Een bank is inmiddels IT: Een IT club met bankvergunning. De CIO is hier hoogstens adviseur en geen manager. Dat heeft Rabo goed gezien.

Baloney functies, ICT zit er vol mee allemaal vriendenbaantjes om hun eigen werk te creëren.

Eerst centraal, dan weer decentraal, gaat lekker zo! Rene Seenvoorden betreedt bij Randstad een gevaarlijk terrein. CDO is een risicovol job. Dat komt hij binnen een jaar snel achter.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-17T11:27:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.