ICT~Office tegen douaneheffingen op lcd-monitoren

Brancheorganisatie ICT~Office pleit voor de stopzetting van naheffing, en voor de herinvoering van het nultarief op ingevoerde lcd-monitoren. Het laat weten zich grote zorgen te maken over acties van de Nederlandse douane om met terugwerkende kracht invoercriteria en heffingen toe te passen op de monitoren.

Voor identieke goederen bestaan op dit moment in de EU verschillende invoerrechten. Dit druist in tegen de doelstelling van één gemeenschappelijk buitentarief voor de EU. De Nederlandse douane wil met terugwerkende kracht een heffing van 14 procent invoeren voor Nederlandse importeurs, die tussen 2002 en 2004 lcd-monitoren hebben ingevoerd. Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft zich in oktober 2004 ingezet voor een 0 procent-heffing op lcd-schermen, zolang harmonisatie in Europees verband geen feit zou zijn. In een brief aan de staatssecretaris pleit ICT~Office nu dat dit tarief ook voor de periode vóór oktober 2004 wordt gehanteerd.

Volgens de brancheorganisatie is de actie van de Nederlandse douane om als enige EU-lidstaat navorderingen te heffen, in strijd met het streven om Nederland als interessant vestigingsland te profileren en de wens om Nederland aantrekkelijk te houden als doorvoer- en handelsland. Verder creëert de naheffing veel onzekerheid en onduidelijkheid in de ict-sector, vooral omdat in omringende Europese landen de regels weer anders zijn. Voor internationaal opererende bedrijven is dat erg lastig, en wordt Europa niet aantrekkelijker als markt, aldus ICT~Office. Europa lijkt daarmee ver af te staan van het streven om de meest concurrerende economie van de wereld te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-31T07:54:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.