EC steekt Microsoft helpende hand toe

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft laten weten Microsoft tegemoet te komen in de lopende antitrust-rechtszaak. Microsoft moest onder de oorspronkelijke regeling de broncode van Windows vrijgeven aan concurrenten, waaronder open source-ontwikkelaars.

Deze laatste toevoeging heeft Kroes nu laten varen. In plaats daarvan eist ze wel dat de sanctie niet alleen in Europa, maar wereldwijd wordt uitgevoerd. Microsoft is hiermee akkoord gegaan. De uitsluiting van de open source-gemeenschap is voor de duur van het hoger beroep en zal alleen worden opgeheven indien de EC het beroep wint. Het grote struikelblok voor de open source-ontwikkelaars is echter dat zo’n beroepszaak jaren kan aanslepen.

“De EC blijft voornemens de Windows-broncode beschikbaar te maken voor zowel concurrenten als de open source-gemeenschap, zodat die kan worden gebruikt om integratie te bewerkstelligen tussen Microsoft en andere producten”, liet de commissie in een verklaring weten.

De open source-gemeenschap heeft furieus gereageerd op de toegestoken hand van Kroes aan Microsoft. Zij beschermen hun uitvindingen niet met patenten en octrooien zoals Microsoft dat bij zijn software wel doet. De softwaregigant is bang dat wanneer open source-ontwikkelaars onder de huidige regeling bepaalde protocollen publiceren en distribueren, hij de controle over zijn intellectuele eigendom kwijtraakt. De open source-wereld is van mening dat zij worden achtergesteld door de uitsluiting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Alweer het bewijs dat oud geld en achterkamertjes politiek de toekomst van software willen bepalen in europa.
Dat Microsoft haar 'eigen' intellectueel eigendom wil beschermen is niet zo het probleem. Het feit dat laatstgenoemd haar vermogen misbruikt om van alles en nog wat op eigen naam te octrooien terwijl de uitvinders of onbekend zijn, of te capitaalzwak zijn om het zelf vast te leggen. (25,000 euro per keer).

Ik vindt dat Microsoft erg hypocriet zijn krokodieltranen laat zien terwijl het met haaientanden kleine software ondernemingen te grazen neemt.

Dat Nelie Kroes het mes in de rug van europese software bedrijven steekt doet alleen meer vermoeden naar de twijfels die uitgesproken waren tijdens haar aanstelling.

Maar het is ook niet zo gek, gezien Nederland blijft ver achter de rest van europa als het gaat om het gebruik van Open Source door de overheid. Het lijkt alsof Microsoft de touwtjes in handen heeft.

Goh, het zou toch niet...?

Cor

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-08T10:42:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.