Indonesië betaalt 1 dollar per illegale Windows-versie

Microsoft heeft een schikking gesloten met de Indonesische regering voor het illegale gebruik van Windows. Het gaat om zo'n vijftigduizend illegale kopieën die in gebruik zijn bij diverse overheidsdepartementen. Indonesië betaalt het symbolische bedrag van één dollar per ontdekt illegaal exemplaar.

In ruil voor deze amnestie zegt de Indonesische regering toe voortaan legale Microsoft-producten te kopen. De schikking zou vorige maand zijn voorgesteld toen president Susilo Bambang Yudhoyono een ontmoeting had met Microsoft-topman Bill Gates op het hoofdkwartier in Seattle.

Indonesië zit volgens brancheorganisatie BSA (Business Software Alliance) op 87 procent illegale programmatuur en behoort daarmee wereldwijd tot de top van gebuikers van illegale software. Die landen bevinden zich vooral in Azië waar nog veel ict-groei valt te behalen. Naar schatting van de BSA was vorig jaar de helft van alle pc-software in Azië illegaal. De organisatie spreekt van een omzetverlies van acht miljard dollar.

De Indonesische it-minister Sofyan Djalil verklaart tegen BBC Online dat het een realistische daad is van Microsoft. "Ze kunnen ontwikkelingslanden niet dwingen alleen legale software te gebruiken aangezien we ons dat niet kunnen veroorloven. Ze willen dat wij ons gebruik van illegale software geleidelijk verminderen." De Amerikaanse softwareproducent brengt daartoe ook de uitgeklede Windows XP-variant Starter Edition uit in bepaalde landen, waaronder Indonesië.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben de laatste jaren al een paar keer in Indonesie geweest. Vooral in Jakarta in de grote winkelcentra's
worden heel veel illegale software te koop aangeboden. Heel sporadish wordt hier tegenaan opgetreden.
Maar na een paar dagen zijn de winkels weer gewoon open. Voor een paar euros krijg je een dvd vol illegale software. Het maakt niet uit of een programma 1500 euro kost of 10 euro. Windowsxp professional
Office 2003 of Adobe het maakt niet uit. Zowat alles is voor een zeer laag prijsje illegaal te koop. Maar in Europa met onze breedband verbindingen is het nog goedkoper aan illegale software te komen. Wordt niet vaak gezegd, maar een beetje computeraar weet het gewoon. De crack of keygenerator downloaden en
de trial bij officiele sites downloaden en bingo. Wie zijn nou de grootste piraten? De illegale software die ze verkopen dowloaden ze meestal net als de europeanen gewoon van internet. De verpakking , de prijs, en de afwerking is vaak nog mooier dan het originele.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-13T08:40:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.