Banken soepeler met aflossen bedrijfsleningen

De banken gaan soepeler om met het aflossen van bedrijfsleningen. Het mkb dat in de kern gezond is, krijgt zes maanden uitstel van aflossing op lopende leningen. Dit geeft betrokken kleinere bedrijven extra lucht bij kasstroomproblemen als gevolg van de coronacrisis. Hiertoe hebben ABN Amro, ING, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank besloten.

De gezamenlijke aanpak van banken biedt ruimte voor zakelijke klanten in alle sectoren met een financiering tot 2,5 miljoen euro. Voor de groep met een hogere verplichting zullen banken de verdere ontwikkelingen scherp volgen. Dat kan leiden tot extra stappen in overleg met het kabinet en de toezichthouders. Het gaat hierbij om een minimumregeling waarop banken aanvullend maatwerk kunnen leveren voor zakelijke klanten.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verslechtert het economische beeld voor ondernemers zienderogen. Steeds meer keteneffecten worden zichtbaar en steeds meer ondernemers kloppen aan bij banken. De bankensector zet zich vanuit alle geledingen in om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Volgens de NVB voelen de banken de verantwoordelijkheid alles uit de kast te halen voor hun klanten. Banken kunnen dit doen omdat zij de afgelopen jaren gezonde buffers hebben opgebouwd. Bovendien hebben ze hier van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank de ruimte voor gekregen.

Samen optrekken

Banken hebben deze maatregelen vanochtend gepresenteerd aan minister Hoekstra (Financiën) en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: 'Met het pakket maatregelen voor banken en economie heeft het kabinet belangrijke stappen gezet om ook bedrijven en werknemers door deze moeilijke tijd te loodsen. Banken ondersteunen die maatregelen en komen nu met eigen aanvullende maatregelen om een aanzienlijk deel van ondernemend Nederland extra tegemoet te komen. Met elkaar doen we zo wat nodig is. We moeten samen optrekken: overheid, toezichthouders, banken en ondernemersorganisaties.'

Eerder werd bekend dat de fiscus sneller uitstel geeft van betaling van belastingen. Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De fiscus stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). 

De belastingdienst is ook coulant met boetes. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn, wordt tijdelijk verlaagd van 4 procent naar bijna 0 procent. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-19T12:17:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.