Atos biedt tien miljard dollar voor Amerikaanse DXC

hoofdkwartier

De Franse it-reus Atos heeft een bod uitgebracht op het Amerikaanse DXC, een eerdere fusie van CSC en de services-spin-off van Hewlett Packard Enterprise. Dat meldt Reuters. De Fransen hebben tien miljard dollar over voor het bedrijf.

Als het bod succesvol is, krijgt Atos een stevige voet op Amerikaanse bodem, met een brede rooster aan klanten en producten voor de zakelijke markt, waaronder cloud- en analytics-toepassingen, alsook outsourcingdiensten. Atos hoopt ook dat een overname synergie-mogelijkheden en kostenbesparingen met zich meebrengt, vertellen anonieme bronnen aan Reuters. 

DXC zelf zegt dat het bod woensdagnacht is binnengekomen en dat het ‘ongevraagd, voorbarig en niet-bindend’ is. De directie van het bedrijf zal het nu evalueren. Atos liet al verstaan dat ze niet tot elke prijs DXC wil binnenhalen; volgens de Fransen zullen ze ‘financiële discipline’ aan de dag leggen en is er nog geen enkele zekerheid over hoe een en ander zal uitdraaien. 

DXC werd opgericht in 2017 toen HPE zijn enterprise services-afdeling afsplitste en dit fuseerde met een andere grote Amerikaanse ict-dienstverlener CSC. Het bedrijf heeft al een tijdje te kampen met stijgende schulden en dalende inkomsten. In 2019 draaide DXC nog een omzet van 20,75 miljard dollar, vorig jaar was dat 19,6 miljard. De schulden stegen in dezelfde periode van 7,4 naar 9,9 miljard dollar. 

Ceo Mike Salvino, die sinds 2019 aan het roer staat, heeft al aangekondigd dat hij alle niet-essentiële assets van het bedrijf daarom wil evalueren. Net deze week kondigde DXC aan dat het af wil van zijn dochter Fixnetix, dat outsourcingdiensten levert aan investeringsbanken, hefboomfondsen en financiële instellingen. Vorig jaar verkocht het ook al zijn zorgtak aan een investeringsfonds voor vijf miljard dollar. 

Àtos is de laatste tijd met een inhaalslag bezig wat overnames betreft. In 2020 nam het onder andere de Amerikaanse ai-specialist Miner & Kasch over, alsook cloudconsultant Maven Mave en de Nederlandse beveiliger Motiv. Een jaar eerder werden ook al securityspecialist IDnomic en energieconsultant X-Perion ingelijfd. 

Op de beurs bleken beleggers niet al te overtuigd van de nieuwe plannen van Atos. Terwijl het papier van DXC met zo’n tien procent steeg, moest het Atos-aandeel twaalf procent inleveren. Daarmee was het de slechtste leerling uit de Parijse SBF120-index.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-07T17:30:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.