Scientology wil aanklacht Spaink laten vallen

De Scientology kerk wil de aanklacht tegen schrijfster Karin Spaink laten vallen. Dit werd bekend net een dag voordat de Hoge Raad uitspraak doet in deze reeds lang lopende zaak.

Spaink biedt op haar site documenten - en informatie daarover - die volgens Scientology geheim zijn en waar auteursrecht (van de kerk, en oprichter L. Ron Hubbard) op rust. De Amerikaanse kerkorganisatie heeft in 1996 een rechtszaak aangespannen tegen (onder meer) Spaink, na eind 1995 al een inval bij haar provider Xs4all te hebben gedaan. Spainks site is sindsdien driemaal juridisch 'vrijgesproken'.

 

De schrijfster beroept zich op het recht van vrije meningsuiting en wil dat de zaak nu toch doorgang vindt om een precedent te scheppen. Spaink en Xs4all hopen dat de Hoge Raad de zaak doorgang geeft. Begin augustus wordt een dag bepaald waarop de Procureur-Generaal een advies zal uitbrengen aan de Hoge Raad over het intrekkingsverzoek van aanklager Scientology.

 

De hele zaak draait om de zogeheten Fishman Affidavit, naar het Amerikaanse ex-Scientology-lid Steven Fishman die in 1993 een boekje open heeft gedaan over de doctrine en praktijken van de kerk. Volgens Scientology-critici geeft de getuigenverklaring van Fishman een beeld van de indoctrinatie- en intimidatie-taktieken van de kerk, opgericht door science fiction-schrijver Hubbard.

 

Fishman haalde daarbij ook intern 'lesmateriaal' van de kerk aan. Die informatie is volgens Scientology strikt voorbehouden aan leden en mag bovendien slechts gelezen worden bij het bereiken van bepaalde niveaus in de leer.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op grond van mijn onderzoek heb ik reeds tien jaar geleden geconcludeerd dat de Scientology beweging geen enkel religieus kenmerk bezit en slechts uit is om geld te verdienen.

elk probleem wordt vertaald in geld verdienen en winst maken. alle gratis tests hebben een doel, namelijk rare cursussen verkopen en winst maken.

het bereiken van bepaalde niveaus komt neer op het realiseren van een verlicht bewustzijn, volgens de leer van de yogi's, maar bij Scientology klopt hier gewoon niets van. Om diverse niveaus te bereken moeten er engrammen verwijderd worden, wat heel veel geld kost. soms wel duizenden euro's.

ik vind dat de Scientology beweging geen status van religieuze genootschap mag krijgen.
ander punt is dat er binnen de Scientology leer geen zeta-entiteiten zijn gedefinieerd, waardoor objectief bewezen kan worden dat het totaal niet religieus is.

verder ben ik blij dat iemand kritiek uit op de nogal radicale werkwijze van Scientology. kritiek moet kunnen.
binnen een religieuze beweging mag eigenlijk geen enkel document of informatiebron geheim zijn voor het publiek, want dan is het een gevaarlijke sekte, die hard aangepakt moet worden.

tot zover.

om de definitie van het begrip zeta-entiteit te begrijpen is een bezoekje aan onderstaande website zeker nuttig.

Dewanand
hindoeschrijver en onderzoeker

Kritisch Podium Dewanand
http://www.dewanand.nl


Het gedrag van deze Scien-trology-kliek bevestigt de achterbakse mentaliteit van deze lieden.
Leve Karin Spaink en anderen die de intimidatie-praktijken deze club aan de kaak (blijven) stellen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-11T09:29:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.