Atos draaide minder omzet in 2020

hoofdkwartier

De Franse it-reus Atos heeft zijn boekjaar 2020 afgesloten met drie procent minder omzet. Ook de operationele marge van het bedrijf ging er op achteruit. De groep hield wel meer nettowinst over en kon zijn schulden afbouwen.

Bijna 11,2 miljard euro omzet draaide Atos vorig jaar, een daling van drie procent ten opzicht van 2019. Bijna alle divisies deden een stap terug. Manufacturing met bijna tien procent en Resources & Services met bijna negen procent. De afdeling Public Sector & Defense wist zijn omzet met 7,5 procent op te krikken, Healthcare & Life Sciences bleef stabiel met een aanwas van 0,7 procent. 

Geografisch gezien konden enkel Noord-Europa (+0,7 procent) en de groeimarkten (+0,5 procent) positieve cijfers overleggen. Noord-Amerika en Centraal- en Zuid-Europa moesten terrein prijsgeven. De operationele marge was vorig jaar negen procent van de omzet, wat neerkomt op net iets meer dan een miljard euro. Vorig jaar lag die marge op meer dan tien procent. De nettowinst steeg wel van 414 naar 550 miljoen euro. Tegelijk kon Atos ook zijn nettoschulden afbouwen, van ruim 1,7 miljard naar 467 miljoen euro. 

Atos geeft mee dat het ergste leed in het begin van het jaar werd geleden en dat er sindsdien wel verbetering merkbaar is. Enkel de VS blijven wat achter, vooral door enkele grote, eenmalige verkopen vorig jaar, zegt het bedrijf. Toch was er ook in het vierde kwartaal van dit jaar nog een omzetverlies ten opzichte van 2019.

Voor volgend jaar is Atos optimistisch. Het bedrijf gaat uit van een omzetgroei van 3,5 tot vier procent en een omzetmarge die veertig à tachtig basispunten hoger zal liggen dan dit jaar. Desondanks waren beleggers niet gecharmeerd van de cijfers. Op de beurs van Parijs nam Atos een duik van meer dan vijf procent. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Sinds begin dit jaar was het aandeel wel al bijna verviervoudigd." Goh, benieuwd waar de auteur dit vandaan haalt. Begin dit jaar schommelde de koers rond de 75 euro, nu 62. #factchecking

U heeft helemaal gelijk. Ik heb het per ongeluk verward met de koers van het aandeel Atossa Genetics op Nasdaq, met als tickersymbool: ATOS... Excuus! #facepalm

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-18T10:30:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.