Richard Stallman terug naar Free Software Foundation

GNU System

Opensource-activist Richard Stallman keert terug in de raad van bestuur van de Free Software Foundation (FSF). Daarvan was hij oprichter en voorzitter tot 2019. Na ongepaste opmerkingen over de overleden Amerikaanse zedendelinquent en miljardair Jeffrey Epstein werd hij gedwongen de raad te verlaten.

‘Sommigen onder jullie zullen blij zijn, anderen teleurgesteld’. Zo kondigde Stallman zijn terugkeer aan tijdens een webinar van de FSF.  De FSF is een non-profitorganisatie die Stallman in de jaren tachtig in Boston stichtte en die zoveel mogelijk restricties rond het creëren, distribueren en aanpassen van software wil opheffen.

De FSF was bijvoorbeeld een grote motor achter de ‘copyleft’-redeneringen, in tegenstelling tot ‘copyright'. Die principes werden gehuldigd in hun eigen GNU General Public License, een licentiemodel voor software waarbij eindgebruikers zeer veel vrijheid krijgen om met de software te doen wat ze willen.

Epstein

Stallman was voorzitter van FSF tot hij in 2019 zijdelings bij het Jeffrey Epstein-schandaal betrokken raakte. In een email met de top van het Massachusetts Institute of Technology, waaraan hij verbonden was, verdedigde hij een MIT-professor die naar verluidt seks had gehad met een van de slachtoffers van Epstein. Volgens Stallman was het ‘meest plausibele scenario’ dat de professor (ai-expert Marvin Minsky) niet op de hoogte was dat de vrouw werd gedwongen en dat ze zich aan hem had opgedrongen. 

Toen de mail uitlekte, voedde dat de sterke vermoedens dat Stallman niet bepaald de meest vrouwvriendelijke persoon zou zijn. Toch bleef Stallman ook na zijn vertrek als voorzitter achter de schermen nauw betrokken bij het GNU Project. Nu wordt hij dus opnieuw lid van de raad van bestuur van de FSF. Geoffrey Knauth, die Stallman als voorzitter opvolgde, behoudt die post. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-23T09:46:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.