Johan Taams moet rust bij Centric terugbrengen

Johan Taams

Een dapper besluit en zeker een stoere stap. Zo luiden de eerste reacties op de overstap van Johan Taams naar Centric dat in onrustig vaarwater zit. De ruim twee maanden geleden bij Broad Horizon vertrokken Taams heeft nog amper de integratie van Pink Elephant achter de rug of hem wacht een nieuw avontuur bij Centric als ceo.

De 51-jarige Taams gaat vanaf 1 augustus leiding geven aan Centric, de it-dienstverlener waarvan Gerard Sanderink de volledige eigenaar is. Taams volgt Henny Luijrink op die op 1 januari vorig jaar ceo werd en nu met pensioen gaat. Taams treedt ook toe tot het bestuur. Hij erkent volmondig dat Centric een roerige tijd achter de rug heeft.

Aan Taams de taak om rust te brengen in een organisatie die heeft geleden onder Sanderinks hoogopgelopen ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten. Toen de excentrieke Centric-eigenaar ook zijn personeel in die strijd betrok, was het hek van de dam. Vooraanstaande klanten als De Nederlandsche Bank (DNB), de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) eisten het terugtreden van Sanderink als voorzitter van het eenlaagsbestuur. Louis Luijten trad voor Sanderink in de plaats. Volgens Luijten, voorzitter en niet-uitvoerend lid van het bestuur bij Centric, is Taams een allround-ceo. Hij is ervaren in de it-dienstverlening in Europa, in groeibedrijven en bij ondernemingen die een grote verandering doormaken.

Taams moet het vertrouwen bij Centrics vele klanten bij de overheid herstellen. Als voormalige ceo van Atos Nederland zit die rol hem als gegoten. De in Leiden afgestudeerde bestuurskundige heeft vele jaren in diverse functies met de publieke sector samengewerkt. Anderzijds zal hij moeten wennen aan de aparte stijl van eigenaar Sanderink. Die kreeg met ex-vertrouwelingen als Karim Henkens en Hans Schrijver hoogoplopende ruzies toen zelf verklaard cyberexpert Rian van Rijbroek in Sanderinks leven kwam. Het duo vertrok naar Cegeka, momenteel een van Centrics grootste concurrenten.

Toezicht en directie

De bestuursraad (board) bij Centric bestaat uit zes personen, drie non-executive leden en drie executives. De eerste drie houden toezicht en letten op de lange termijn en de strategie. Het tweede trio (waar Taams vanaf 1 augustus als chief executive officer deel van uitmaakt, de chief technology officer en de chief finance officer) is belast met de dagelijkse leiding.

Bij beursgenoteerde ondernemingen is er altijd een raad van commissarissen (toezicht) en een raad van bestuur (directie/operatie), duidelijk van elkaar gescheiden. Bij Centric zitten beide 'raden' in één  bestuursorgaan (eenlaags).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-19T10:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.