Management buy-out bij Fairbanks

russian dolls

Bij Fairbanks uit Baarn vindt een management buy-out plaats. Marijn van Heeswijk en Eric Kessels, respectievelijk coo en cto, hebben zich bij hun bedrijf ingekocht. Het duo is met financiële steun van Pride Capital Partners mede-aandeelhouder geworden van de leverancier van opensource- cloud-oplossingen. Bij deze buy-out verstrekt Pride een lening, terwijl ook een minderheidsbelang is verworven.

Volgens Ruud Harmsen, ceo en oprichter, is Fairbanks met succes omgevormd tot een managed services provider van hoge technische kwaliteit. 'Dit is het juiste moment om de fakkel door te geven aan mijn co-managers. Uiteraard blijf ik een actieve rol spelen in de operatie.' Hij ziet in Pride de juiste partner om Fairbanks de komende jaren naar een hoger niveau te tillen. 

Fairbanks krijgt vijf minderheidsaandeelhouders. Naast Van Heeswijk, Kessels en Pride blijft Harmsen die tot voor kort de meerderheid bezat, nog een klein belang houden. Daarnaast komt er als vijfde aandeelhouder een Stichting Administratiekantoor die de certificaten van belangrijke personeelsleden beheert.  

Met Pride Capital Partners als partner denkt Fairbanks verder te kunnen expanderen. Van Heeswijk ziet ook buiten de Europese markt mogelijkheden. Naast autonome groei maken ook strategische acquisities deel uit van de strategie. Lars van ’t Hoenderdaal, managing partner Pride Capital Partners, denkt aan meer overnames in Nederland of Duitsland. Het gaat daarbij om uitbreiding van de expertise en ook nieuwe klanten. Volgens Van 't Hoenderdaal wordt gezocht naar partners met dezelfde bedrijfscultuur en een Linux-achtergrond.  

Complex

De provider, opgericht in 2004, beweegt zich op de Europese markt voor open-cloudinfrastructuur-diensten. Er werken ruim twintig medewerkers.

Fairbanks levert managed services rondom complexe open infrastructuren aan klanten die gebruik maken van private clouds. Daarbij concurreert het bedrijf met grote spelers als Red Hat en Cognizant.
De diensten omvatten op Linux gebaseerde open-sourcetechnologieën zoals OpenStack (cloud-technologie), Ceph (opslagtechnologie) en Kubernetes (containertechnologie), naast noodondersteuning. Door gebruik te maken van een managed services-model Fairbanks klanten ontzorgen. 
Het bedrijf uit Baarn maakte de afgelopen jaren een sterke groei door. De overname van 42on, specialist in Ceph-diensten, in 2019 heeft hiertoe bijgedragen. De organisatie profiteert van de sterke groei van deze markt en de mogelijkheid dat de meeste diensten op afstand zijn uit te voeren. Daarnaast is het businessmodel de afgelopen drie jaar omgevormd tot een managed services-model. Als gevolg hiervan is de schaalbaarheid van het het bedrijf toegenomen. 
Van 't Hoenderdaal kent Fairbanks al meer dan vier jaar. 'We hebben de transformatie van dichtbij meegemaakt.' Pride Capital Partners is een gespecialiseerd particulier schuldbedrijf dat winstgevende en groeiende bedrijven in de software- en it-industrie ondersteunt. De voorkeur bestaat voor bedrijven met een gestage inkomstenstroom uit diensten die klanten langere tijd afnemen; zogenoemde  terugkerende businessmodellen.

Pride zit in Arcus IT, Spotzer, BTC, Bright River, Bluefield en de Duitse bedrijven Ekomi en Link11.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-30T10:32:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.