Oprichter en ceo Econocom treedt terug

Jean-Louis Bouchard blijft als voorzitter betrokken bij strategische besluiten

De Frans-Belgische ict-dienstverlener Econocom heeft met Laurent Roudil een nieuwe ceo. Oprichter en eigenaar Jean-Louis Bouchard treedt terug. Hiermee lijkt een einde aan het familiale leiderschap bij het beursgenoteerde bedrijf. Begin 2018 nam zijn zoon Robert het leiderschap over van vader Jean-Louis, maar dat werd na enkele maanden teruggedraaid.

Roudil is sinds 2020 managing director bij Econocom en wordt vanaf 31 maart dus chief executive officer. Hij werkt sinds 2015 bij het bedrijf, na carrières bij Capgemini en BT Group. Angel Benguigui volgt Roudil op als managing director. Benguigui werkt al zestien jaar bij Econocom; de eerste jaren leidde hij de activiteiten in Spanje.

Bouchard sr. blijft voorzitter van de raad van bestuur van Econocom. Op deze manier blijft hij betrokken bij strategische besluiten van de onderneming, waaronder nieuwe overnames. De onderneming heeft grote ambities voor de toekomst. Het plan is om de omzet tegen 2030 te hebben verdubbeld.

Stabilisatie

De aanstelling van Roudil en Benguigui volgt op een periode van (noodzakelijke) stabilisatie en consolidatie, schrijft het bedrijf. Vooral 2018 was een roerig jaar bij Econocom. Aan het begin van dat jaar gaf oprichter en toenmalig ceo Jean-Louis Bouchard het stokje over aan zijn zoon Robert. Het bedrijf incasseerde echter tegenvallende cijfers en zag zijn beurskoers dalen. Een dure herstructurering en besparingsronde leidde niet tot het gewenste resultaat. In december pakte vader Jean-Louis de regie weer terug.

In augustus 2019 werd er in de Belgische vestiging gestaakt, uit personele onrust over een ontslagen vakbondslid. In september 2020 nam het bedrijf enkele zakelijke activiteiten van Apple-reseller Switch over en een paar maanden later werd consultingtak Fifty-Eight opgedoekt. Over 2020 daalde de omzet ruim elf procent. Afgelopen zomer kocht het bedrijf de Britse ict-distributeur Trams.

Windeieren

De ingrepen van Bouchard sr. leverden geen windeieren op. Het bedrijfsresultaat en de aandelenkoers verbeterden. De onderneming wist zowel de traditionele als nieuwe dienstverlening uit te breiden.

Het bedrijf levert it-apparatuur, digitale werkplekken, storage en netwerk-diensten via een abonnementsmodel. Econocom is in Nederland geen onbekende, met vooral in de sectoren onderwijs en overheid klanten. Hier heeft het een vestiging in Utrecht. Ook Frankrijk is evenwel de belangrijkste markt voor de dienstverlener. Het hoofdkantoor staat in Parijs.

De aanstelling van Roudil en Benguigui gaat in na bekrachtiging door de aandeelhoudersvergadering, eind maart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-21T11:56:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.