IBM vindt weg omhoog

IBM kan terugzien op sterke resultaten in het vierde kwartaal van 2021. De omzetgroei bedroeg zes procent vergeleken met een jaar eerder, het beste verkoopresultaat sinds tien jaar.

Daarmee lijkt IBM weer de weg omhoog te hebben gevonden. De adoptie van de hybride cloud stimuleert de vraag naar software en consultancy. De inkomsten uit software namen acht procent toe. Die uit consultancy schoten zelfs dertien procent omhoog. De inkomsten uit de hybride cloud stegen zestien procent. Over heel 2021 werd zelfs twintig procent geplust. De omzet uit infrastructuur bleef vlak. 

Afgelopen november voltooide IBM de afscheiding van zijn diensten voor beheerde infrastructuur die verder gaan als Kyndryl. De resultaten zijn geschoond van Kyndryl. Wel wordt omzet meegeteld die voortvloeit uit de commerciële relatie met het afgesplitste bedrijf. IBM blijft de nodige software en hardware aan Kyndryl leveren.

IBM-topman Arvind Krishna heeft stevige veranderingen in zijn onderneming doorgevoerd. Onlangs werd IBM het met investeerder Francisco Partners eens over de verkoop van Watson Health. Vorig jaar zomer lekte uit dat IBM af wilde van het bedrijf dat met artificial intelligence gezondheidsgegevens analyseert. Watson voldeed niet aan de hoge verwachtingen. Tien jaar geleden dacht IBM met Watsons ai goud te hebben aangeboord.

Maar ondanks miljardeninvesteringen bleef de bijdrage van ai aan de resultaten gering. De overgebleven ai-divisie zag haar omzet in het vierde kwartaal met slechts een procent stijgen. Red Hat, dat tot hetzelfde bedrijfsonderdeel als genoemde divisie behoort, zat daarentegen liefst negentien procent in de lift. IBM heeft ai overigens niet afgezworen. Een deel van de vijftien bedrijven die vorig jaar werden overgenomen, bewegen zich op dat terrein. Ook met zijn r&d richt IBM zich hierop. Maar de grote gangmaker is de hybride cloud. De resultaten waren boven de verwachtingen van beursanalisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed om te zien !

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-25T11:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.