Intel heeft Tower Semiconductor in het vizier

chip silicon silicium

Intel staat op het punt het Israëlische Tower Semiconductor voor bijna zes miljard dollar over te nemen. Volgens de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal zijn beide partijen dicht bij een overeenkomst.

Intel is geïnteresseerd in de productiefaciliteiten van Tower. Die staan, behalve in het noorden van Israël nabij Nazareth, ook in Californië, Texas en Japan. Intel zoekt al geruime tijd naar meer mogelijkheden tot uitbreiding van de productie.

Afgelopen zomer probeerde de chipmaker nog GlobalFoundries in te lijven. Die deal ketste af omdat de eigenaar uit Abu Dhabi meer in een beursgang zag. Intel is bereid voor Tower een stevige premie te betalen, ver boven de marktwaarde van ongeveer 3,6 miljard dollar.

Om de schaarse productiecapaciteit tegemoet te treden, kondigde Intel begin dit jaar aan zeker twintig miljard dollar te steken in een nieuwe fabriek in Ohio. Topman Pat Gelsinger wil de komende tien jaar in totaal honderd miljard pompen in nieuwe fabs.

Overigens kan de overname van Xilinx door Intels grote concurrent AMD, die al in oktober 2020 was aangekondigd, nu eindelijk doorgaan. De Chinese autoriteiten zijn onder voorwaarden akkoord gegaan. In andere landen hadden de mededingingsautoriteiten het licht al op groen gezet.

AMD telt 35 miljard dollar neer voor Xilinx dat ‘field-programmable gate arrays’ maakt. Rivaal Intel zit door de overname van Altera in 2015 al langer in deze chips die onder meer in 5G-netwerken en defensiesystemen worden gebruikt.

[UPDATE 15-02-2022, 17:30: Intel meldt dat de deal rond is.]

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-15T11:48:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.