Amazon schrapt 10.000 banen

Amazon zet in navolging van andere techbedrijven flink het mes in het personeelsbestand. Amerikaanse media melden dat ongeveer 10.000 medewerkers met ontslag worden bedreigd. De clouddivisie op haar beurt stopt met het werven van nieuw personeel.

Vergeleken met Meta (Facebook), Twitter en Stripe is de inkrimping relatief klein. Afgelopen september telde Amazon meer dan 1,5 miljoen werknemers. Dat was al bijna 80.000 minder dan in het eerste kwartaal toen de bomen tot in de hemel leken te groeien.

Amazon heeft over de hele onderneming de aanname van nieuw personeel bevroren, ook voor Amazon Web Services (AWS), de nog altijd winstgevende cloud-divisie. Volgens de Wall Street Journal en de New York Times zit de pijn vooral in de hardware-divisie.

Van de spraakassistent Alexa en de slimme luidspreker Echo zijn weliswaar miljoenen stuks verkocht, maar het gebruik van deze apparaten valt tegen. Op cloudgebaseerde spraakdiensten hebben niet zoveel bereik als was gedacht. Met name het shoppen via Alexa valt tegen. Amazons hoop dat deze apparaten bij e-commerce de mobiele telefoon zouden verdringen, is ijdel gebleken. Voice-shopping slaat nauwelijks aan. Bovendien zijn de marges op deze apparaten gering. Op Alexa en Echo moest Amazon alleen al in 2018 ongeveer vijf miljard dollar toeleggen. De ontwikkeling van dure huisrobots is eveneens vertraagd. Andere geldverslindende activiteiten worden eveneens op een laag pitje gezet.

Kaasschaaf

De reorganisatie, die nog niet door Amazon officieel is bevestigd, treft naast de hardware-divisie vooral de retailactiviteiten. Voorbij is de tijd dat de omzet omhoog vloog. Amazon profiteerde als geen ander van de pandemie. De online-bestellingen namen zo snel toe dat tussen eind 2019 en eind 2021 liefst 800.000 werknemers in dienst werden genomen. Thans zit Amazon in een veel te ruim jasje. Andy Jassy, de voormalige baas van AWS, moet de kosten flink terugbrengen. Daarbij hanteert hij meer het fileermes dan de kaasschaaf. Per activiteit en per afdeling wordt bekeken hoeveel mensen weg moeten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-15T09:47:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.