Nexperia koopt Delftse chipontwerper Nowi

Nexperia neemt de Delftse startup Nowi over. Daarmee verwerft de Nijmeegse chipfabrikant een techbedrijf dat halfgeleiders levert voor de inbouw in chipsets waarmee energie valt te oogsten.

Nowi is in 2016 opgericht door twee oud-studenten van de TU Delft, Simon van der Jagt en Omar Link. Het duo bedacht een power management integrated circuit (pmic) dat energie haalt uit de alom aanwezige elektromagnetische straling en kinetische energie. Denk aan licht, trillingen, radiogolven en temperatuurgradiënten.

Voor de financiering van deze innovatie klopten de wetenschappers aan bij de oprichters van Fox IT, Ronald Prins en Menno van der Marel. Samen met de voormalige KPN-topman Ad Scheepbouwer stak dit duo geld in Nowi, een investering die goed uitpakte. 

De pmic's van het Delftse bedrijf hebben hun weg gevonden naar elektronische labels in magazijnen, tv-afstandsbedieningen, wearables en ‘slimme’ sportschoenen. De sensoren in deze producten hebben dankzij Nowi’s vinding geen batterijen meer nodig. Ook Scheepbouwer zag direct de waarde hiervan in. Eerdergenoemde sensoren zijn aan te sluiten op het internet of things (iot) en te verbinden met lora (long range, low power)-netwerken. Onder meer KPN heeft zo'n landelijk dekkend netwerk dat speciaal is ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen.

Voor Nexperia betekent de overname een strategische investering. Het oogsten van energie past goed in Nexperia’s gamma van chips voor energiebeheer. Volgens Dan Jensen, manager bij Nexperia, heeft Nowi een goede technische basis waarop zijn bedrijf kan voortbouwen. De productie en marketing zijn binnen Nexperia snel op te schalen. Simon van der Jagt bevestigt dat zijn chips binnen de grotere Nexperia-organisatie veel sneller naar de markt zijn te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-15T10:49:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.