‘Bij it-fiasco is er meer dan één zondebok’

Commissarissen blijven ten onrechte buiten schot, aldus prof. dr. Cokky Hilhorst

Bij grote operationele it-storingen wijzen toezichthouders vaak de uitvoerende bestuurders aan als zondebok. Bij de overheid moet soms de bewindspersoon het veld ruimen. Maar volgens prof. dr. Cokky Hilhorst, hoogleraar Business & IT aan Nyenrode Business Universiteit, werkt zo’n maatregel niet doeltreffend.

It-falen wordt niet opgelost door één persoon te vervangen, stelt zij in een weblog bij iBestuur. ‘Juist de kennis van de cio over bedrijfsspecifieke it-middelen is immers cruciaal voor het verhelpen van nieuwe it-storingen.’ Hilhorst heeft de indruk dat de meer it-intensieve organisaties zich daar wel bewust van zijn. Uit onderzoek blijkt dat het verloop van cio’s daar minder groot is na problemen.

Zondebokeffect

"Dit roept twijfels op over het ultieme it-toezichtsorgaan"

Verder valt het de hoogleraar op dat operationeel falen geen effect lijkt te hebben op een verbetering in de it-competentie van de niet-uitvoerende bestuurders. Na een it-storing is er geen extra verloop onder leden van raden van toezicht of raden van commissarissen. Hilhorst verklaart dit uit het ‘zondebokeffect’: omdat toezichthouders de mogelijkheid hebben om wijzigingen aan te brengen in de raad van bestuur – in de private sector hebben zij immers een werkgeversrol – kunnen zij de uitvoerende bestuurders als zondebok aanwijzen. ‘Dit roept natuurlijk wel twijfels op over de doeltreffendheid van de commissaris of toezichthouder als ultiem it-toezichtsorgaan,’ stelt Hilhorst, die ruim drie jaar geleden het Bureau ICT-toetsing heeft opgezet en thans toezichthouder is in een aantal publieke en private organisaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-03T10:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.