Lightyear op nippertje gered

boei hulp

Een groep investeerders van het eerste uur heeft het zonne-elektrische autofabrikant Lightyear op het nippertje van de ondergang gered. Ze hebben acht miljoen euro bijeengebracht om een soort doorstart mogelijk te maken. Langer wachten was onverantwoord geweest omdat anders teveel technici een nieuwe baan hadden gezocht.

In het nieuwe bedrijf wordt het intellectueel eigendom ingebracht zodat Lightyear zijn missie kan voortzetten. Deze ip-rechten leken de afgelopen weken het grote struikelblok te worden. Een consortium van investeerders onder leiding van Invest-NL wilden patenten, technologie en andere rechten die ze in onderpand hadden gekregen, niet zomaar uit handen geven. Uiteindelijk is dit consortium dat 81 miljoen euro in Lightyear stak, akkoord gegaan met een deel van de aandelen in het nieuwe bedrijf in ruil voor deze rechten. Ongeveer honderd van de zeshonderd medewerkers die het bedrijf voor het faillissement had, kunnen mee. Ze gaan verder werken aan het concept.

De grote droom, het produceren van de Lightyear 2, een betaalbare elektrische auto op zonne-energie, lijkt nog ver weg. Daarvoor is ten minste een miljard euro nodig. De komende maanden zal Lightyear aanvullende financiering moeten regelen. Insiders uit de autowereld denken dat het al moeilijk is een kleine vijftig miljoen euro op te halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-21T11:14:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.