Actie tegen slechte werkomstandigheden pc-bouwers

De Consumentenbond begint een actie tegen de slechte omstandigheden waarin pc-fabrikanten hun personeel laten werken. Uit onderzoek van de bond blijkt dat grote computerfabrikanten, zoals Acer, Fujitsu, Siemens Computers, Dell, IBM en HP hun werknemers onder erbarmelijke omstandigheden laten werken.

De Consumentenbond bezocht negen fabrieken in China en op de Filippijnen en praatte daar met werknemers over de werkomstandigheden. Volgens de bond blijkt uit het onderzoek dat in de productieketen van grote computermerken de hand wordt gelicht met internationale normen en nationale wetgeving en dat ze hun eigen gedragscodes niet naleven. In die codes wordt het beleid ten aanzien van werktijden, loon en veiligheid in de fabriek vastgelegd.

De bond constateerde dat werknemers gedwongen worden om in piekperioden werkweken van tachtig tot negentig uur te draaien. Ook werken ze onbeschermd met giftige chemicaliën, waardoor veel werknemers met chronische gezondheidsklachten kampen.

De Consumentenbond wil kopers van computers bewust maken van de omstandigheden waarin een pc wordt gemaakt. Zij zullen de verzamelde steunbetuiging overhandigen aan de Europese brancheorganisatie van computerbedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Prijzen van computers, en andere digitale apparatuur, is een gespreksonderwerp van alle dag.
Is de consument daarom niet mede verantwoordelijk voor de arbeids omstandigheden van arbeiders (in het algemeen). Het is goed dat er aandacht is voor hoe prijzen tot stand komen. Al was het alleen maar om oneerlijke conccurentie te voorkomen, wat natuurlijk ook aan de orde is.
Bewust artikelen kopen kan dus bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden waar ook ter wereld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-26T09:43:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.