Muziekindustrie wil bewaargegevens kunnen doorzoeken

De muziek- en filmindustrie wil dat de gegevens die Europese internetproviders op moeten slaan straks ook doorzocht kunnen worden op internetters die muziek en films downloaden. Dat staat in een brief die op het internet circuleert.

De brief is door de Creative and Media Business Alliance (CMBA) naar Europese parlementsleden gestuurd. De CMBA vraagt om het huidige voorstel uit te breiden, zodat organisaties die op het internet naar piraten speuren, ook toegang tot de gegevens krijgen. In het huidige voorstel zijn de gegevens alleen voor onderzoek naar terrorisme en zware criminaliteit op te vragen.

Bits of Freedom (BOF) vindt het onverstelbaar dom van de CMBA om dit voorstel zo openlijk naar buiten te brengen. “Het Europees Parlement is buitengewoon kritisch over de bewaarplicht. Dit werkt in ons voordeel”, zegt Sjoera Nas. BOF is niet verbaasd over de brief. “Er zitten vaste lobbyisten van de muziekindustrie in Brussel die de parlementariërs al langer hiervan proberen te overtuigen”, zegt Nas.

Volgens Nas is het Europees Parlement erg geschrokken van de brief. “Wij hebben steeds gewaarschuwd dat het gebruik van de gegevens gaat escaleren, dat de gegevens steeds breder gebruikt gaan worden. Zij zien nu dat wij gelijk hebben gehad”, zegt Nas.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vindt dat de bewaarplicht niet moet, het lokt allerlei onbedoelde initiatieven uit zoals dus nu de wens van de muziekindustrie. Zo zijn er straks ook nog wel andere partijen die inzage willen: als er 1 schaap over de dam is volgens er meer.
Een (lange) bewaarplicht betekent tevens het begin van het einde voor internet: er zullen gesloten netten ontstaan waarin de uitwisseling gewoon verder gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-30T12:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.