SURFnet lanceert nieuw netwerk met 'lichtpaden'

SURFnet heeft haar nieuwe netwerk voor onderwijsinstellingen, SURFnet6, gelanceerd. Dit glasvezelnetwerk biedt naast het normale internetgebruik 'lichtpaden' met snelheden tot 10 Gigabit per seconde.

De uitbreiding van het netwerk is nodig om de komende jaren de groei van het internetverkeer aan te kunnen van de 750.000 studenten, onderzoekers en medewerkers van de 180 aangesloten instellingen. Daarnaast moet SURFnet6 het Nederlandse onderzoek en onderwijs een goede internationale uitgangspositie geven.

SURFnet6 is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het BSIK-programma van de overheid. Hierin worden aardgasbaten gebruikt om de kennisinfrastructuur van Nederland te versterken.

SURFnet6 maakt gebruik van ‘lichtpaden’, een rechtstreeks netwerkpad van de ene naar de andere computer. Dat netwerkpad maakt geen gebruik van routers, maar loopt via een tijdelijk of permanent pad direct over de glasvezelkabels. De data komt geen ander verkeer tegen en kan zo direct naar de eindbestemming gaan, een interessant gegeven voor grote hoeveelheden wetenschappelijke gegevens en hoge resolutie video’s die verstuurd moeten worden in bijvoorbeeld de zorg.

Het nieuwe netwerk komt voort uit het GigaPort-project. Daarin werken overheid, industrie en onderwijsinstellingen samen voor de versterking van de Nederlandse kennisinfrastructuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-24T15:21:00.000Z Ingrid Wolfslag
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.