KPN wil HSDPA eind dit jaar UMTS-dekkend hebben

Dit artikel delen:

KPN versnelt de uitrol van HSDPA (high speed downlink packet access). Het kondigt vandaag aan nagenoeg zijn hele UMTS-netwerk eind dit jaar opgewaardeerd te hebben naar HSDPA. Leveranciers voor de netwerkapparatuur zijn Ericsson en Huawei.

Ericsson mag de radio-apparatuur voor het HSDPA-netwerk leveren, terwijl het Chinese Huawei het core-netwerk levert. Eerstgenoemde was bij KPN al hofleverancier voor 3G-apparatuur, terwijl Huawei dat bij Telfort deed. Telfort schortte eerder deze maand zijn HSDPA-uitrol op in afwachting van de nieuwe, gezamenlijke strategie van KPN.

KPN maakt hiermee ook een duidelijke keuze voor de UMTS-verbetering, die het onlangs door KPN overgenomen Telfort al had omarmd. Het telecombedrijf verwacht met de de uitbouw (en HSDPA-opwaardering) van het gecombineerde netwerk de komende jaren enkele honderden miljoen euro's aan investeringen te kunnen besparen.

KPN meldt met zijn huidige UMTS-netwerk 70 procent van de Nederlandse bevolking te bestrijken. Het verwacht dat dit eind dit jaar boven de 80 procent zit. KPN ziet voor mobiele datadiensten op het snellere netwerk allereerst afzetmogelijkheden in de zakelijke markt.

Operationeel directeur Marco Visser van KPN Mobiel Nederland zegt met HSDPA de mobiele breedbandervaring te kunnen bieden die het bedrijf altijd al voor ogen had. UMTS, dat eerst werd bejubeld om de breedbandmogelijkheden, lijkt daarmee een trap na te krijgen. HSDPA belooft snelheden van ongeveer 1,8 Mbps versus de 384 Kbps van UMTS. KPN zegt de snelheid op termijn te verhogen naar 14,4 Mbps.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-28T09:36:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.