CasaNet: KPN wil glasvezelnet Enschede kopen

KPN wil controle verwerven over het Enschedese glasvezelnet CasaNet. Ook Essent is in de markt, zegt de CasaNet-directie tegen Computable.

Een dezer dagen zou het groene licht moeten komen voor een transactie tussen KPN en de huidige eigenaren van CasaNet. Dat zijn de lokale woningcorporaties De Woonplaats en Domijn.

Algemeen directeur Andries Toering van Domijn in Enschede wil het onderwerp niet bespreken: "Als het daarover gaat, dan hou ik mijn mond. Er zijn onderwerpen waarover ik zwijg en dit is er een van." Herman van Voorst, directeur van CasaNet, zegt dat de geruchten prematuur zijn: "We hebben ons nauwgezet georiënteerd op onze toekomst. Daarbij zijn we met veel partijen in gesprek geweest, niet alleen KPN. Ook Essent heeft interesse."

Van Voorst zegt dat verkoop van het net geen prioriteit heeft: "Dat proberen we te voorkomen. Het is een nutsfunctie die we graag willen handhaven. Wat wij doen is maatschappelijk ondernemen. Maar er is aanvullende financiering nodig. Het mooiste is als je dat van de banken kunt krijgen. Maar die kan ook van marktpartijen komen." Hij zegt dat een besluit over zakelijke partners rond mei zal vallen, maar hij sluit verkoop niet uit: "Niets is in principe heilig. Het is een wilde wereld."

Overname van het glasvezelnet is juridisch ingewikkeld. Immers, de aansluitingen zijn wel in handen van CasaNet, maar de lange afstand verbindingen zijn in handen van de Stichting Trent. Dat is een nutsbedrijf waarvan onder meer gemeenten eigenaar zijn.

Woningbouwverenigingen zijn beperkt door het ministerie van Vrom wat betreft investeringen in glasvezel. Volgens Van Voorst stelt het ministerie zich sinds kort soepeler op: "Dat betekent dat ze tot het eerste aansluitpunt mogen financieren, in de praktijk zo'n 40 tot 50 procent." Een glasvezelaansluiting kost tussen de 1.300 en 1.500 euro.

CasaNet telt momenteel zo'n 5.000 directe glasvezelaansluitingen in Enschede. Het grootste gedeelte daarvan is aangelegd in de wijk Roombeek. Daar is glas opgenomen in het renovatieprojecten na de vuurwerkramp destijds.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-09T13:46:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.