Bluetooth SIG verkiest Wireless USB

Dit artikel delen:

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) kiest voor Wireless USB. De groep verwacht dat over ongeveer een jaar overeenstemming is bereikt over de definitieve specificaties van de standaard. De eerste prototypes van chipsets komen naar verwachting in het tweede kwartaal van 2007.

W-usb is een draadloze technologie op basis van ultrawide band (uwb), die draadloze communicatie mogelijk maakt met 480 Mpbs tot drie meter, en 110 Mbps tot tien meter. Bijzonder aan w-usb apparaten als host én als client kunnen optreden. De apparaten kunnen dus met elkaar communiceren, zonder tussenkomst van een pc.

Bestaande Bluetooth-apparatuur blijft compatibel met de nieuwe standaard, doordat bovenop de wireless usb-laag een Bluetooth-laag wordt gebruikt.

De Bluetooth SIG kiest de wireless usb-standaard van de WiMedia Alliance als basis voor de nieuwe Bluetooth-standaard. De standaard van de WiMedia Alliance, officieel MB-OFDM geheten (multiband orthogonal frequency division multiplexing), deelt het spectrum op in verschillende frequentiebanden. Voor de nieuwe Bluetooth-standaard zal gebruik worden gemaakt van de frequentieband tussen de 6 en 10,6 GHz, om te kunnen voldoen aan regelgeving in zowel Europa als Azië.

De keuze van de Bluetooth SIG voor de standaard van de WiMedia Alliance is een nieuwe slag voor chipfabrikant Freescale, dat een concurrende standaard voor uwb ontwikkelde. Deze standaard verloor in 2004 al aan invloed, toen industrieorgaan WiMedia, waartoe onder andere Intel en Philips behoren, zich achter de w-usb standaard schaarde.

Uwb is een radiotechniek waarbij een zender hele zwakke pulsen over een groot spectrumbereik uitzendt. Deze zijn door een ontvanger van het achtergrondgruis in de ether te onderscheiden door op het specifieke patroon te letten. Een uwb-signaal bestaat uit een onregelmatige reeks ultrakorte elektrische pulsjes. Daarbij wordt dus geen draaggolf gebruikt. Juist door dat afwijkende gedrag heeft uwb echter vele voordelen boven andere radio-technologieën. Uwb kent vele mogelijke toepassingen, zowel over de lange als de korte afstand. Hoe korter de afstand, hoe breedbandiger de communicatie.

De Bluetooth SIG bestaat uit meer dan vierduizend marktpartijen, waaronder Agere, Ericsson, Intel, IBM, Microsoft, Motorola, Nokia en Toshiba. Samen besluiten ze over toekomstige Bluetooth-standaarden, en verwerken deze in hun producten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-29T14:38:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.