Casema treedt buiten kabelgebied met WiMax

Dit artikel delen:

Casema gaat binnenkort buiten zijn verzorgingsgebied commerciële, mobiele breedbandiensten aanbieden via de onlangs verkregen Wimax-licentie. Het kabelbedrijf wil volgend jaar ook mobiele telefonie aanbieden en op prijs concurreren met Umts-aanbieders.

Directeur Mirko Mensink heeft er goede hoop op de Wimax-licentie ook na de hernieuwingsdatum eind 2008 te mogen gebruiken. "We verwachten onze dienstverlening uiteindelijk richting quadruple play uit te breiden". Mirko Mensink, directeur Strategie & Partnership Management van Casema, doelt daarmee op het feit dat zijn bedrijf naast vaste telefonie, internet en televisie ook mobiele telefonie wil gaan aanbieden.

Sinds het kabelbedrijf in het voorjaar van 2006 de Wimax-licentie van Versatel overnam, is het bezig een eigen mobiel communicatienetwerk aan te leggen. Daarbij kan Mensink naar tevredenheid putten uit de kennis van Casema-personeel dat voorheen in dienst was bij aanbieders van mobiele telefonie.

Op korte termijn beginnen de eerste commerciële proeven met Wimax, ook buiten het eigen verzorgingsgebied van Casema. Het bedrijf betreedt derhalve het terrein van collega-kabelaars. Kabelbedrijven hebben normaal gesproken geen concurrentie van elkaar te duchten, aangezien ieder een eigen regionaal bepaald verzorgingsgebied heeft. In welke regio's Casema met Wimax actief wordt, houdt Mensink voor zich. "Het worden diensten voor de consument, de zakelijke markt en ook specifiek voor maatschappelijke en technische organisaties", klinkt het in algemene termen.

Wimax is een technologie die mobiele breedbandige communcatie toestaat op basis van IP-technologie. Kenners beschouwen Wimax als een directe concurrent van Umts en diens opvolger Hsdpa, alleen is de nieuweling aanzienlijk goedkoper. In Nederland zijn twee Wimax-licenties vergeven, aan Casema en aan Enertel Holding-dochterbedrijf Worldmax.

In eerste instantie gaat Casema draadloos internet en mobiele telefonie bieden via Wimax. Mensink: "Tot eind 2008 kunnen we enkel mobiele telefonie aanbieden in de home zone", het gebied in en rondom een huishouden. "Na 2008 kan er echte mobiele VoIP komen", te vergelijken met landelijk dekkende mobiele telefonie zoals we dat nu kennen.

De Wimax-licentie waar Casema gebruik van maakt is geldig tot eind 2008. Na dat moment komt de betreffende licentie weer op de vrije markt en kunnen ook andere bedrijven er een bod op uitbrengen. Mensink denkt echter een streepje voor te hebben op de concurrentie vanwege de ervaring en het netwerk die zijn bedrijf opbouwt tot eind 2008. Of dat voor de overheid reden is om het kabelbedrijf voor te trekken, moet nog blijken.

Kabelbedrijf Casema staat, net als branchegenoot Essent Kabelcom (@Home), in de etalage. De eigenaren, drie institutionele beleggers, willen hun aandelen verzilveren. Naar verwachting brengt de verkoop van Casema hen zo'n 2 miljard euro op.

Eind 2002 namen Carlyle, Providence en GMT Communications Partners het kabelbedrijf van France Telecom over voor 665 miljoen euro. Casema-baas Jos Molenkamp sprak recent tijdens het Nationaal Overleg Telecommunicatie de verwachting uit dat er binnen een paar jaar maar één of enkele kabelbedrijven over zullen zijn. Het feit dat kabelbedrijf Essent Kabelcom te koop is voor tussen de 2 en 3 miljard euro lijkt een teken aan de wand voor Molenkamps veronderstelling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De Wimax-licentie waar Casema gebruik van maakt is geldig tot eind 2008."

Dit is onjuist, dit is 1-1-2008, dus begin 2008 ipv eind. Mogelijk dat, als de veiling uitgesteld of vertraagd wordt, Casema de frequentie-licentie nog kan verlengen, maar dat verwacht ik niet.

Martijn Lukaart
WiMAX consultant

Beste Martijn,

Er is inderdaad een foutje egslopen in de tekst. Om helemaal precies te zijn, eindigt de licentie op 31-12-2007 a.s. Nog van harte met je nieuwe baan!

Mvrgr,
Mirko Mensink.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-12T09:54:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.