Laptop van de zaak gaat mee op vakantie

Dit artikel delen:

De werklaptop kan tijdens de vakantie mooi dienen om de kinderen op de achterbank stil te houden. Het meenemen van de laptop is echter niet zonder gevaren.

“Het is de laatste jaren geen uitzondering meer dat je de laptop meeneemt op vakantie”, zegt regional manager Benelux Jim Agenant van Iron Mountain Digital. Met de komst van de digitale camera en wifi is handig om de laptop mee te nemen. “Het merendeel van de laptops die de mensen thuis hebben is van het werk.”

Het meenemen van de laptop naar de vakantiebestemming is niet zonder gevaren. Het risico dat het apparaat gestolen wordt is veel groter dan thuis. Het slimste is daarom om zo weinig mogelijk op de laptop te laten staan; bewaar alles op het bedrijfsnetwerk, zegt Agenant. De ervaring leert dat werknemers dat niet doen. Werkgevers worden zich wel steeds bewuster van de noodzaak om de laptop te beveiliging. “Dit komt onder andere doordat er formeel beleid komt voor het omgaan met data. Een Californische wet zegt bijvoorbeeld dat bedrijven alle klanten persoonlijk moeten inlichten als hun informatie op straat komt te liggen.” Een werkgever kan de gegevens beschermen door te zorgen voor goede backupsoftware, zodat ze niet kwijtraken als de laptop gestolen of verloren wordt. Ook is het belangrijk om encryptie toe te passen.

Terry Conroy, regional sales manager Benelux van Websense, ziet ook andere gevaren. “De beveiliging van het netwerk in het buitenland is een stuk minder. Daarom is de laptop vatbaarder voor virussen of spyware.” Als de werknemer terugkeert met de besmette laptop op de werkplek, kan die het hele bedrijfsnetwerk besmetten. Dat is makkelijk te voorkomen door een antivirusprogramma en firewall te installeren.

“Ook is het belangrijk om bepaalde websites, protocollen en applicaties te blokkeren”, zegt Conroy. Door onbekende applicaties te blokkeren, voorkomt de werkgever ook een ander probleem: het installeren van software door de werknemer. “Dat betreft ook software waarvoor eigenlijk licentiekosten moeten worden betaald. De werkgever is verantwoordelijk voor de laptops en het netwerk. Als er juridische problemen komen, zijn de gevolgen voor hem.”

Werklaptop op vakantie?
Neemt u uw laptop van het werk mee op vakantie? Hoe verstandig is dat? Geef uw mening op computable.auteurs@bp.vnu.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

laptops die door werkgever worden verstrekt,niet meenemen naar een vaantiebesteming, en laat uw kinderen het vooral niet als speelgoed gebruiken!
Wie dat toch doet zal bij verlies zelf de schade moeten vergoeden, dus lever de laptop in bij uw werkgever,die zet hem in een kluis, en plaatst de naam van de werknemer op de laptop; gaat de werknemer weer werken na zijn verlof van 3 a 4 weken, dan krijgt hij de laptop weer retour. Met deze regel kan men de schade voorkomen!

Alleen al het idee om de laptop van je baas mee te nemen als je met vakantie gaat, is al niet correct. Vooal als het gaat om de kinderen er zich mee te laten vermaken op de achterbank van de auto. Het voorstel om zoveel mogelijk van de HDD re verwijderen vind ik niet goed. Als de werknemer met vakantie gaat, en hij de laptop evt. noodgedwongen moet meenemen, is het nog geen speelgoed voor de kinderen. Mijn mening is: iets wat van de werkgever is behoort niet mee genomen te worden naar de vakantiebestemming. Dan heb je ook het risico niet dat hij gestolen wordt, of kapotgemaakt door de kinderen. Waar blijven we trouwens met de gedachtegang van normen en waarden?

Het meenemen van je laptop voor het stilhouden van de kinderen op de achterbank heeft ook een heel ander gevaar: bij een noodstop vliegt een 'baksteen' van een paar kilo vanaf de achterbank richting voorruit met alle risico's van dien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-25T13:36:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.