Intel ontsluit Amazone-regenwoud met WiMAX

Dit artikel delen:

Intel heeft gisteren een WiMAX-netwerk uitgerold voor de Braziliaanse stad Parintins aan de Amazone-rivier. Die stad ligt nogal geïsoleerd in het regenwoud, maar is nu dus digitaal verbonden met de rest van de wereld.

De voornaamste en (relatief) meest gebruikte fysieke route naar Parintins is middels een boottocht die zo'n 27 uur in beslag neemt. Intel-topman Craig Barrett was aanwezig voor de officiële opening van het draadloze netwerk dat is aangelegd door de chipproducent in samenwerking met Cisco, Proxim, Embratel, CPqD en de Braziliaanse Bradesco Stichting. Die partijen hebben de bouw gefinancieerd van een toren met WiMAX-zenders, voor vijf vaste locaties in de stad, en een schotelantenne voor de satellietverbinding naar het Internet.

Diverse universiteiten in Brazilië steunen dit project ook. De 114.000 inwoners van de stad hebben nu toegang tot medische, onderwijs- en commerciële informatie. Het draadloze netwerk voorziet ook in een project voor 'telemedicine' dat de tweeëndertig artsen in Parintin moet bijstaan. Concreet aandachtspunt is de bestrijding van lepra en AIDS.

De draadloze netwerktechnologie WiMAX is in eerste instantie vooral bestemd voor het ontsluiten van telecom-matig moeilijk bereikbare gebieden. Dat kan boerenlandschappen met een relatief lage bevolkingsdichtheid betreffen, waardoor het voor een telecombedrijf niet aantrekkelijk of rendabel is om verbindingen te verzorgen. Wereldwijd lopen er diverse WiMAX-projecten die onder meer berggebieden en woestijnen van draadloze internet-verbindingen voorzien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-21T11:20:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.