SIDN krijgt beheer van koppeling telefonie en Internet

Het combineren van telefonie en Internet staat al geruime tijd op de agenda. De eilandencultuur die de komst van Enum in de weg stond, lijkt overwonnen.

Publiek Enum (electronic numbering) krijgt snel een 'registry' en een platform. Het ministerie van Economische Zaken gaat die bevoegdheden waarschijnlijk op korte termijn delegeren aan SIDN. Dat werd afgelopen week duidelijk op een door het Isoc georganiseerde bijeenkomst. Daarmee krijgt niet alleen VoIP een flinke duw in de rug, maar komt ook 'unified messaging' weer een stap dichterbij.

De beslissing over de centrale organisatie van Enum in Nederland ligt in handen van het ministerie van Economische Zaken. Maar volgens Thomas de Haan van EZ vindt er geen echte raadpleging meer plaats. "Het is meer een vragenrondje om te controleren of we niks vergeten zijn en of we SIDN onze instemming kunnen geven. Dat is een model dat ons aanspreekt. Bovendien is met de komst van het uitgekristalliseerde publieke Enum de interoperabiliteit verzekerd."

Frank Hondsmerk van SIDN: "Dat betekent concreet dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland in dat geval de Enum-registry gaat beheren. We willen daarnaast ook het discussieplatform zijn voor de nieuwe technologie." 

De meeste providers en kabelexploitanten zijn al een tijd bezig met VoIP maar waren aarzelend over publiek Enum. UPC, De kabelmaatschappijen Essent, Casema, Multikabel en CaiW zijn in het begin van 2006 een proef gestart waarbij het internetbelverkeer onderling wordt afgehandeld en maken zo gebruik van 'private Enum', waarin onderling dataverkeer met gesloten beurzen wordt afgehandeld.

Inmiddels is de stemming omgeslagen. Volgens De Haan sluiten de verschillende vormen van Enum elkaar niet uit, maar is de markt intussen rijp voor alle toepassingen van publiek Enum. Volgens Hondsmerk moet er nog heel actief aan getrokken worden: "Enum verkoopt zichzelf absoluut niet, maar lift mee op de populariteit van VoIP."

"Maar daarnaast biedt Enum nog veel meer mogelijkheden. Daarvoor willen we actief businessmodellen gaan ontwikkelen en promoten. Dat platform zou bij instemming al in november 2006 kunnen beginnen. Dan verwacht ik het tweede kwartaal van 2007 de eerste op Enum gebaseerde producten op de markt."

Erik Heeswijk

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is goed dat ENUM operationeel wat meer wind in de zeilen krijgt, SIDN lijkt me daar een uitstekende, neutrale intermediair voor. Anders dan vele liefhebbers van peer-peer VOIP (waarvan Skype het meest bekend is) denken, is de maatschappelijke rol van de publieke telefoonnummers nog lang niet uitgespeeld en blijft hun vertaling naar het Internet relevant. Ook "voice in the air" ofwel mobiele telefonie maakt tot en met UMTS van diezelfde E164 nummer-structuur gebruik en zal evengoed van de publiek gestandaardiseerde ENUM-vertalingen richting het Internet profiteren.

AUB niet zeg...
Kijk eens hoe succesvol SIDN is met de invoering van DRS4 op: http://www.webhostingtalk.nl/domeinnamen-algemeen/104118-ingebruikname-drs4.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-03T11:19:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.