Ethernet kan tien keer zo snel worden

De kans is groot dat de toekomstige versie van ethernet een snelheid van 100 Gbps haalt. Telecombedrijf Level3 wist deze snelheid deze week al te realiseren over zijn netwerk tussen de oost en westkust van de Verenigde Staten. Op dit moment is 10 Gbps de ethernet-limiet.

De Higher Speed Study Group van het standaardisatie-orgaan IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) heeft in november zijn voorkeur uitgesproken voor verdere ontwikkeling van 100 Gbps ethernet. De keuze voor 100 Gbps is opvallend, omdat deze snelheid niet over één glasvezelaansluiting is te realiseren. Dat is wel met 40 Gbps het geval in experimentele opstellingen. De IEEE denkt de sprong wel te kunnen halen door meerdere glasvezelconnecties in parallel te schakelen.

Dat is ook het geval bij de proef die deze week in de Verenigde Staten plaatsvindt. Deze is onder andere gerealiseerd met apparatuur van Infinera. De universiteit van Santa Cruz heeft het algoritme dat de informatiestroom verdeelt over tien 10 Gbps-connecties geleverd. Gezien eerdere standaardisatietrajecten bij IEEE duurt het zeker nog drie jaar voordat commerciële producten op de markt verschijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-28T11:19:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.