Google zou met Orange smartphone willen maken

Dit artikel delen:

Google lijkt bereid om samen met telecombedrijf Orange miljarden euro's te investeren in de ontwikkeling van een 'slimme' mobiele telefoon. Het toestel zou op zijn vroegst in 2008 op de markt komen en niet enkel Googles chat- en zoekdiensten bevatten maar ook landkaartdiensten en bijbehorende lokatiegebaseerde diensten.

De mogelijkheden van een strategische relatie tussen Google en Orange lijken schier oneindig. Orange brengt kennis over techniek en klanten in rondom mobiele datacommunicatie, Google bouwt mobiele versies van YouTube, Maps, Calendar, Blogger en niet in het minst Local Search. De dochter van France Telecom zou profiteren van meer omzet uit dataconsumptie en Google vergroot zijn bereik naar de broekzakken van tientallen miljoenen consumenten.

Mobiel al lang op verlanglijst

Het staat echter niet onomstotelijk vast dat dit scenario zich ook daadwerkelijk zal ontvouwen. Maar de Engelse krant The Observer meldt, op gezag van direct betrokkenen, dat de bedrijven op zijn minst de intentie hebben een smartphone te ontwikkelen. De eerste aftastende gesprekken vonden reeds plaats.

De investering in de samenwerking zou miljarden vergen. De Taiwanese telecomfabrikant HTC zou zijn aangesteld voor de productie van de toestellen.

Technologieblogger Om Malik brengt in herinnering dat Google in augustus 2005 het bedrijf Android kocht van Andy Rubin. Android is speciaal voor mobieltjes ontwikkelde software. Rubin was eerder de oprichter van het bedrijf Danger, dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Hiptop/Sidekick, een broekzakcomputer voor de consumentenmarkt.

Ook Nokia, T-Mobile en Vodafone willen internetaansluiting

Het gerucht is illustratief voor de groeiende belangstelling van internetbedrijven om hun activiteiten uit te breiden naar het buiten het beeldscherm op de bureaus in werkkamers en kantoorruimtes, richting mobiele apparaten. Telecombedrijven op hun beurt slagen er al jaren niet in om mobiel internet op brede schaal geaccepteerd te krijgen en lijken toenadering totinternetbedrijven te zoeken.

Nokia sprak eind vorige maand met Yahoo af zijn samenwerkingsverband uit te breiden en Yahoo's diensten op meer Nokia's te voorinstalleren. En net zoals T-Mobile sloot Vodafone onlangs een mobiel partnerschap met Google.

Voorts gaf Vodafone begin november expliciet aan slechts nog een beperkt aantal mobiele besturingssystemen te willen ondersteunen in de toekomst: Linux, Symbian en Microsoft Windows Mobile. Standaardisatie moet leiden tot een versnelling van het ontwikkelingsproces van mobiele applicaties.

Googles baas Eric Schmidt sprak vorige maand de verwachting uit dat mobiele telefoons op termijn gratis kunnen worden, als consumenten advertenties willen accepteren op hun beeldscherm als het mobiele diensten gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-19T11:12:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.