Bedrijven bang voor consequenties WiFi-gastgebruik

Dit artikel delen:

WiFi belooft productiviteitswinst, maar houdt ook een beveiligingsrisico in. Nieuw element daarin is de bezoeker, al dan niet een klant of gedetacheerde.

Veel bedrijven zijn terughoudend om bezoekers draadloos bereik te verlenen. Volgens onderzoek van WiFi operator The Cloud vrezen de ondernemingen dat ze aansprakelijk worden gesteld voor de activiteiten die buitenstaanders uitvoeren op hun netwerken.

Uit het onderzoek blijkt dat 35 procent van de driehonderd ondervraagde it-werknemers gastgebruik op het WiFi-netwerk als een onacceptabel veiligheidsrisico ziet. Een kwart van de it'ers zegt bezorgd te zijn over de wettelijke aansprakelijkheid, terwijl 23 procent vondindtt het toelaten van bezoekers op het netwerk onnodig extra werk oplevert voor de it-afdeling.

Onwaarschijnlijk
Senior analist Mark Main van onderzoeksbureau Ovum benadrukt dat het onwaarschijnlijk is dat WiFi-netwerken die opereren in de vrije 2.4 GHz-golflengte overheidsregelementen schenden. Hij voegt er aan toe dat misbruik van het netwerk gewoon zou uitlopen op een civiele procedure tussen de twee betrokken bedrijven.

"Het is absoluut niets anders dan een derde partij die op je erf komt en iets steelt of een werknemer aanvalt", aldus Main. "Iedereen die een zakelijk intranet heeft, heeft hopelijk genoeg beveiligingssoftware geïnstalleerd om de eigen werknemers te weren van ongewenste content en hun gebruik onder de loep te nemen. En deze maatregelen moeten ook opgaan voor bezoekers die toegang krijgen tot het netwerk."

Directeur Mark Simon van de WiFi-divisie van The Cloud stelt dat automatiseringsafdelingen die de middelen ontberen om werknemers draadloos te monitoren en te controleren (een deel van) dat werk moeten uitbesteden.

Martin Courtney, IT Week

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aansprakelijkheid voor gebruik lijkt me -erg - lastig voor het OM om te vervolgen als het strafrecht daarbij betrokken is. Shell, McDonald's en vele hotels bieden anonieme WiFi-toegang: geen van die partijen zal worden vervolgd als er iets strafrechtelijks via hun IP-adres wordt uitgevreten. Elk WiFi-apparaat dat bij Blokker of de Kijkshop wordt verkocht staat, uit gemaksoverwegingen, volledig open. Zelfs nietswetende kopers moeten het kunnen aansluiten en direct gebruiken. Geen meisje van 21 die dat heeft gedaan wordt vervolgens vervolgd voor KP of andere rotzooi als haar IP-adres is misbruikt: dan zou je net zo goed Blokker kunnen vervolgen voor het niet begeleiden van de installatie...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-20T07:33:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.