Microsoft wint terrein op telefoniemarkt

Het is Microsoft gelukt om een wig te drijven in de mobiele telefoniemarkt. De belangstelling voor zijn nieuwe besturingssysteem Windows Mobile 6 is groot bij telecombedrijven, toestelfabrikanten en afnemers.

Was het vijf jaar terug alleen Orange die schoorvoetend toegaf dat het een toestel van HTC met Microsoft Windows Mobile wilde gaan proberen, op de 3GSM-beurs die deze week in Barcelona plaatsvond zijn er een handvol telecombedrijven die voor het Microsoft-platform hebben gekozen. In Europa zullen naast Orange, Bougyes, Vodafone en Telefonica met smartphones komen die op Windows Mobile 6 draaien. Fabrikanten van toestellen laten nog minder reserves zien. Motorola, LG, Samsung, HP, HTC, Asus en Toshiba brengen dit jaar ruim twintig nieuwe Windows Mobile gebaseerde smartphones op de markt. Nokia en SonyEricsson die hun toestellen onveranderd baseren op het besturingssysteem Symbian zullen de aankondiging met argusogen volgen.

Exchange
"Ik weet zeker dat bedrijven met boven gemiddelde belangstelling naar smartphones met Windows Mobile 6 kijken", zegt Phil McKinney van HP. Het bedrijf lanceerde op de 3GSM-beurs zijn eerste smartphone HP iPAQ 514 voorzien van het nieuwe besturingssysteem. "Bedrijven hebben in veel gevallen al eigen Microsoft Exchange servers in de lucht. Een vinkje is genoeg om e-mailberichten door te sturen naar de smartphone en voicemailberichten als e-mail te behandelen. Er zijn geen extra diensten of aparte servers nodig om e-mail door te sluizen naar mobiele telefoons. Verder is standaardisatie op Windows ook op langere termijn een groot goed. Andere applicaties zijn in de toekomst gemakkelijker mobiel te maken als de mobiele apparatuur op Windows gebaseerd is. Herschrijven van de code om een apart mobiel besturingssysteem te ondersteunen kan dan achterwege blijven."
Naast de integratie met Exchange ziet hij ook grote voordelen in de ondersteuning van SIP in de nieuwe versie van Windows Mobile. "Dit protocol voor de afhandeling van VoIP zorgt ervoor dat de gesprekken op mobiele telefoons volledig via de eigen VoIP-centrales van bedrijven kunnen lopen. Dat is handig om telefonie goedkoper te maken en voegt handige functionaliteit toe zoals het draaien van verkorte nummers buiten de kantoormuren." Volgens McKinney heeft de komst van VoIP op de mobiele telefoon bij HP Zweden een besparing van 35 procent opgeleverd, omdat een groot deel van de vaste telefoons niet meer nodig was. Hij verwacht wel dat bedrijven geduld moeten hebben omdat nog maar weinig aanbieders van mobiele telefonie VoIP op dit moment ondersteunen en de nieuwe toestellen nog binnenste buiten gekeerd worden voordat ze op het mobiele netwerk toegelaten worden. De voornaamste aanbieders van VoIP-telefooncentrales, waaronder Avaya, Ericsson en AlcatelLucent hebben al wel het nieuwe Windows Mobile gecontroleerd op een goede samenwerking met hun telefoniesystemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-14T10:07:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.