Pinkpop via glasvezel gedistribueerd

Dit artikel delen:

Op verzoek van concertorganisator Mojo Concerts werden de videobeelden van het popfestival Pinkpop, dat het afgelopen weekend plaatsvond, via een glasvezelverbinding gedistribueerd. Het is voor het eerst dat voor een concert van deze omvang en duur een verbinding van deze kwaliteit wordt ingezet.

Kabelaar Eurofiber zorgde voor de glasvezelverbinding tussen Landgraaf en het facilitair bedrijf NOB in Hilversum. Delen van deze verbinding lagen er al. Eurofiber moest sommige delen van de verbinding nog aan elkaar lassen. Het gaat om een glasvezelverbinding van 260 kilometer. Na 100 kilometer heeft Eurofiber nieuwe belichtingsapparatuur geplaatst om het signaal opnieuw te versterken.

In Landgraaf wordt er verbinding gelegd met het festivalterrein. Een HP switch deelt het signaal. Automatiseerder H&S, die voor Mojo de ict-voorzieningen op festivals en concerten regelt, zocht naar een betere internetverbinding, omdat de vraag naar meer bandbreedte toenam. Eén verbinding gaat daarom naar bijvoorbeeld de kassa's of naar de catering en wordt gebruikt als normale internetverbinding.

Het andere deel van de verbinding gaat naar Dutchview. Dit bedrijf levert de apparatuur om SDI-videosignalen om te zetten naar Ethernet voor de VPRO en NPS. Zij gebruiken de verbinding voor de verslaggeving over Pinkpop en het uitzenden van de concerten op de digitale kanalen en internet. Het digitale kanaal 3 voor 12 maakte gebruik van de beelden van DutchView. Reinier Bruijne, projectmanager van 3 voor 12, is erg tevreden over de verbinding. "KPN is duur en we zenden 33 uur livetelevisie uit. Bovendien kunnen we bij problemen contact opnemen met H&S en dat is makkelijk. We hebben weleens  geen verbinding gehadden en dat de provider niet wilde komen, omdat het pinksteren was".

Momenteel wordt nog maar 15 procent van de 1Gbps verbinding gebruikt. Volgens Eurofiber komt dat voornamelijk omdat de verbinding in zo'n korte tijd is gelegd. "De meeste dingen zullen volgend jaar pas komen. Dat kan HDtv zijn of dat mensen de verschillende cameraposities kunnen kiezen", zegt Anton Alpenaar van H&S. Bruijne ziet niet zozeer de meerwaarde in de nieuwe opties, maar meer in de verbetering van het beeld. "Mensen willen niet kiezen welk beeld ze willen zien. Ze zijn lui. We gaan voor de hoogwaardige kwaliteit."

Bij andere festivals wordt ook nog vaak koper gebruikt voor de internetverbinding, maar Mojo zoekt steeds meer de samenwerking met Eurofiber. "Dan kunnen we ook dezelfde apparatuur inzetten", aldus Alpenaar. De verbinding met Pinkpop is voor Eurofiber momenteel kostendekkend. Mede omdat partners de apparatuur gratis beschikbaar hebben gesteld. Maar de kabelaar wil uiteindelijk wel winst maken.

Ondanks het natte weer op Pinkpop 2007 zijn er geen problemen met de verbinding. "De glasvezel is zo sterk Ze zijn gemaakt voor het leger. Daar kan een tank overheen rijden", aldus Eurofiber. Volgens Alpenaar van H&S is het kapot gaan van de kabels een probleem dat bij een festival van deze omvang het meeste voorkomt. Hij heeft monitorapparatuur die meldt waar de storing is en krijgt een smsje als het misgaat. "Maar ik heb het op kantoor al zo goed mogelijk geregeld. Het kan niet fout gaan, want dan is het feestje voorbij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-29T11:52:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.