Nederlanders bellen vaker via VoIP

Nederlanders maken steeds vaker gebruik van voice over ip (VoIP). Het aantal VoIP-aansluitingen kwam het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst boven de twee miljoen aansluitingen.

Het aantal VoIP-aansluitingen in Nederland groeide het eerste kwartaal van dit jaar met 17 procent naar 2,1 miljoen aansluitingen. Dat blijkt uit het Dutch Fixed Telephony rapport van Telecompaper. Er wordt zowel via DSL als via de kabel gebeld. Deze cijfers zijn bijna gelijk verdeeld, maar bellen via DSL is het meest populair. VoIP via DSL groeide het afgelopen kwartaal sterk, namelijk met 20 procent. Bellen via een kabelverbinding groeide met 17 procent naar 993.000 gebruikers.

Telecompaper verwacht in het tweede kwartaal een groei van 10 procent voor de digitale telefonie markt. Vooral de VoIP-aansluitingen via een kabelverbinding zullen groeien. "De digitale telefoonmarkt groeit steeds minder snel", zegt research analist Kamiel Albrecht. Dit komt door het besluit van KPN om niet meer dan vijfduizend nieuwe abonnees per week aan te sluiten op een VoIP-verbinding.

KPN is de grootste VoIP-provider met een marktaandeel van 30 procent in de Nederlandse digitale telefoon markt. Chello en Casema volgen op plaats 2 en 3 een aandeel van respectievelijk 19,3 procent en 11,9 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-28T10:21:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.