Frequentieveiling laat vraag WiMAX of HSPA open

Dit artikel delen:
Wimax

Het ministerie van Economische Zaken heeft nog enige maanden nodig om de veiling van frequenties voor breedbandinternet klaar te stomen.

Marktpartijen voor de frequenties voor mobiel breedbandinternet gingen uit van een frequentieveiling in september 2007, of wellicht iets later. Dan zou tijdig, per 1 januari 2008, de licentie van de huidige bezitter Casema kunnen worden overgenomen.

Het ministerie van Economische Zaken ziet dat echter anders. De woordvoerder, desgevraagd: "De huidige licentie komt per 1 januari 2008 vrij. Daarna kan pas geveild worden, dat wil zeggen in het eerste kwartaal van 2008."

Het exacte frequentieaanbod en de regels van de veiling worden naar verwachting in november openbaar gemaakt. Uit de discussies is inmiddels duidelijk dat het om een technologieonafhankelijke veiling zal gaan. Oorspronkelijk werd gedacht aan louter uitbreiding van umts, maar de laatste anderhalf jaar gingen er stemmen op om juist WiMAX een volledige kans te geven en umts-gebruik uit te sluiten.

Na advies van Opta en NMa is definitief besloten om dit open te laten: marktpartijen bepalen het economisch hoogste rendement en baseren daarop hun bieding. Dat levert ook de hoogste prijs en meeste nut op voor de samenleving, is de gedachte. Volgens Opta en NMa is het gezien de onzekerheid over het gebruik onmogelijk om vast te stellen dat er dominantie ontstaat, laat staan dat er partijen zijn uit te sluiten.

Hier staat eigenlijk: KPN mag gewoon meedoen met de veiling. De woordvoerder van KPN: "We bereiden ons voor om mee te bieden. Inderdaad is de verdeling technologieonafhankelijk, dus mogelijk gebruiken we de ruime voor umts (met varianten hsdpa of hspa en/of voor WiMAX. Over rijdend draadloos naast umts zijn nog geen besluiten genomen, maar alles wordt bekeken. De proeven moeten gaan uitwijzen welke varianten het handigst zijn voor welke toepassingen."

Gezien de mogelijkheden wordt behalve door KPN ook deelgenomen door Vodafone en T-Mobile (dat Orange overneemt), naast kabelaar @Home/Casema en naar verwachting nog een aantal partijen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-17T11:05:00.000Z Peter Olsthoorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.