Nomadisch personeel zorgt voor licentieproblemen

Dit artikel delen:

Met het toenemende aantal thuiswerkers, flexwerkers en mobiele werkers hebben steeds meer bedrijven moeite om hun softwarelicenties en ­beveiliging op orde te houden. Ook op de virtuele desktop moeten immers legitieme programma's draaien die met het bedrijfsnetwerk kunnen communiceren.

Steeds meer bedrijven maken zich zorgen over licentie- en beveiligingsproblemen bij de vele thuiswerkers, zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) en medewerkers die een eigen laptop gebruiken. "Het is een van de grootste uitdagingen in het bedrijfsleven", vertelt Alex Bausch. Hij is als expert betrokken bij het topic mobility van Computable en directeur van VeiligMobiel BV

"Tegenwoordig kiezen veel medewerkers ervoor om met eigen apparatuur naar het werk te komen. Ze willen dan geen gebruikmaken van de pc of laptop die de baas of klant hen biedt, maar gebruiken virtuele sessies om met hun eigen laptop het bedrijfsnetwerk te benaderen." Zulke sessies starten de ‘nomadische werkers' op hun laptop op door bijvoorbeeld gebruik te maken van een virtualisatieprogramma van VMware.

Smartphones

Bausch: "Iedere virtuele sessie heeft echter impact op de beveiliging van het netwerk en moet dus voldoen aan de gestelde policies. Dat geldt zowel voor laptops als voor pda's en smartphones." Een belangrijk aandachtspunt bij de beveiliging van software, systeem en data is volgens hem de mogelijkheid om vanuit een virtueel venster documenten te slepen naar bijvoorbeeld het lokale bureaublad.

Bovendien moet alle software op de mobiele apparatuur de juiste licenties hebben. "Een virtuele pc is in principe hetzelfde als een normale bedrijfs-pc. Ook daar gelden complianceregelingen", legt Bausch uit. Hij wijst erop dat de overheidsbijdrage voor het inrichten van een mobiele of thuiswerkplek (1800 euro) vaak onvoldoende is om ook de softwarelicenties goed te regelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De juiste licentie voor een thuiswerkplek is een GPL (General Public License) of in enkele gevallen een Lesser GPL. Binnen deze licentie bestaat de vrijheid om programmatuur onbeperkt te delen en te wijzigen, c.q. aan te passen aan specifieke behoeftes. De nomade kan zijn/haar software zonder problemen verder blijven gebruiken; er is sprake van wettelijke beperkingen voor zover het gaat om onderhoudscontracten (SLA) en niet bij de software als zodanig. Stap volledig over op Open Source en het grootste deel van het probleem is opgelost. Voor een overblijvende categorie als commerciele simulatieprogramma's (VMWare, Wine en aanverwanten) kunnen alsnog afspraken gemaakt worden. Een praktische toepassing van dit idee is te vinden bij simPC (www.simpc.nl) van KPN, een project dat gericht is op particuliere gebruikers, maar waar ook bedrijven met enige aanpassingen hun voordeel mee zouden kunnen doen. Ongetwijfeld zal ook de concurrentie dit soort thin clients aanbieden, die het licentie-probleem tot een significant kleinere omvang kunnen terugbrengen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-30T10:29:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.