TomTom steekt Garmin de loef af

Dit artikel delen:

Navigatieconcern TomTom verhoogt het bod op Tele Atlas naar 30 euro per aandeel. Hiermee overtreft het bedrijf een eerder bod van concurrent Garmin met 22 procent. Bovendien neemt TomTom per direct een aandeel van ruim 28 procent in de kaartenmaker.

De biedingsstrijd om de kaartenfabrikant Tele Atlas heeft een nieuw hoogtepunt bereikt nu TomTom zijn eerdere bod verhoogt van 21,25 naar 30 euro per aandeel. De Nederlandse producent van navigatiemiddelen hoopt op deze manier zijn Amerikaanse concurrent Garmin af te troeven en er met de buit vandoor te gaan.

Met het nieuwste bod waardeert TomTom Tele Atlas op 2,9 miljard euro. Dat is een half miljard meer dan de waarde die concurrent Garmin aan de kaartenmaker toekende toen de Amerikanen hun bod van 24,50 euro per aandeel uitbrachten. Volgens TomTom-bestuursvoorzitter Harold Goddijn was het bod van Garmin een ‘defensieve move'. De Amerikanen zouden bang zijn dat, als TomTom Tele Atlas overneemt, Garmin geen gebruik meer kan maken van de kaarten. "De kaartenmarkt blijft natuurlijk open, de kaarten zullen voor iedereen beschikbaar blijven", vertelt Goddijn aan Betten Beursmedia News.

Aandeelhouder

Behalve een verhoogd bod, heeft TomTom besloten 25,8 miljoen aandelen Tele Atlas te kopen, een belang van 28,3 procent. Goddijn: "We zijn nu de grootste aandeelhouder en de grootste klant." Volgens de bestuursvoorzitter heeft TomTom de steun van het bestuur van Tele Atlas. Maar ook Garmin heeft inmiddels een belang van 5 procent in de kaartenmaker.

Overigens zakte het aandeel TomTom vanochtend vlak na opening van de beurs met 10 procent. Het aandeel van Tele Atlas deed het daarentegen opvallend goed met een stijging van ruim 18 procent. Het aandeel Tele Atlas stond overigens aan het eind van deze ochtend op 31,80 euro, dus hoger dan het bod van TomTom.

Tele Atlas heeft zijn hoofdkantoren in Den Bosch en Gent en TomTom is gevestigd aan het Amsterdamse Rembrandtplein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-07T11:18:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.