Google: 10 miljoen voor beste mobiele programma's

Technologiebedrijf Google looft 10 miljoen dollar uit aan de programmeurs die de beste toepassingen voor mobiele telefoons maken. Met het weggeven van een zelf ontwikkeld besturingssysteem wil het de mobiele markt los trekken.

Een spelletje dat op basis van gps-coördinaten, online persoonsprofielen en Google Talk werkt of een nieuwspublicatie die foto's, nieuws en filmpjes op een landkaart in iemands fysieke omgeving plot. Dat zijn slechts twee van de programma's die technisch mogelijk zijn met Googles nieuwe mobiele besturingssysteem Android.

Gisteren publiceerde het bedrijf de ontwikkelkits waarmee technici op basis van Linux en Java hun programma's kunnen maken. Om te tonen wat de mogelijkheden zijn, demonstreert het jonge bedrijf Skypop in deze YouTube-video een Android-programma. Er is zelfs een eigen videokanaal geopend met uitleg en programmeertips voor mobielontwikkelaars.

Prijzengeld

Google wil de ontwikkeling van mobiele toepassingen bespoedigen door een prijsvraag uit te schrijven met 10 miljoen dollar aan prijzengeld. Tot en met 3 maart kunnen programmeurs hun beste werken opsturen aan Google. Zodra de eerste Android-telefoons op de markt komen, volgt een tweede prijzenronde.

Met de lancering van Android probeert Google standaarden te zetten voor telecomaanbieders, netwerkexploitanten en programmeurs. In de mobiele wereld bestaat niet de mate van standaardisatie zoals die in de pc-omgeving bestaat. Google maakte met ruim 30 telecombedrijven afspraken om op zijn minst een poging tot standaardisatie te ondernemen.

Nadeel

Een mogelijk nadeel van Android is dat Google niet de standaardversie van Java gebruikt, maar een eigen variant daarop. Android is behalve voor mobiele telefoons ook bruikbaar in mini-computers, navigatiesystemen en bijvoorbeeld set top boxen voor digitale televisie.

In het onderstaande fimpje demonstreren Sergey Brin en Steve Horowitz van Google de werking van Android:

Android Demo

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-13T12:21:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.