Google Android botst met Sun over 'Java-vervuiling'

Dit artikel delen:

De Java-oorlog van lang geleden tussen Microsoft en Sun Microsystems heeft de platformonafhankelijkheid van Java aangetast en het deuken opgeleverd. De geschiedenis dreigt zich volgens Sun te herhalen met het smartphone-platform Android van Google.

Sun Microsystems is niet bepaald tevreden over het open source smartphone-platform van Google. Dat platform, Android genaamd, gebruikt een aangepaste Java Virtual Machine (JVM). Die JVM (codenaam Dalvik) wijkt af van de standaarden die Sun en de Java-gemeenschap hebben opgesteld. Google heeft dit gedaan voor een betere uitwisselbaarheid van componenten én een hoger prestatieniveau op de soms beperkte hardware van smartphones.

Java-schepper Sun is hier tegen en benadrukt dat wijzigingen, zoals uitbreidingen en optimalisaties, via het Java Community Process dienen te lopen. Kort na de onthulling van Android, voorheen ook wel de gPhone genoemd, zei Sun al te willen samenwerken met Google om fragmentatie van Java te voorkomen. "We reiken uit naar Google en nemen aan dat zij uitreiken naar ons", aldus topman Rich Green. Hij stelt dat software-ontwikkelaars de dupe zijn van fragmentatie.

De bekende zoekmachine reageerde echter licht afwijzend; Android zou niet de oorzaak van eventuele fragmentatie zijn maar juist de oplossing. Het platform voor mobiele apparaten is juist toegespitst op de behoeften van software-ontwikkelaars, redeneert Google. Bovendien is het open source. Sun stelt dat Java al jaren open source is.

Zo'n tien jaar geleden speelde een soortgelijk conflict tussen Sun en Microsoft. Laatstgenoemde had de JVM voor zijn besturingssysteem Windows voorzien van uitbreidingen en optimalisaties. Die bestonden en werkten dus alleen op het marktdominante Windows. Dit frustreerde de platformonafhankelijkheid die Sun beoogde met Java. Deze technologie-oorlog is uiteindelijk geschikt, waarna Microsoft de JVM verwijderde uit de standaardinstallatie van Windows.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-19T10:05:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.