'Bijna alle VoIP-verkeer afkomstig van Skype'

Dit artikel delen:

Vrijwel alle internettelefoongesprekken vinden plaats via het programma Skype, blijkt uit recent onderzoek. Bovendien zou VoIP-verkeer maar een heel bescheiden aandeel hebben in de capaciteitsbelasting van het internet. Peer-to-peer is de boosdoener.

Op zoek naar de grootste belasting voor het wereldwijde web kom je zeker niet uit bij internettelefonie, zo blijkt een wereldwijde studie van het Duitse Ipoque, gespecialiseerd in het beheer van internetverkeer. Het bedrijf onderzocht in augustus en september 3 petabytes aan anonieme data, goed voor zowat 1 miljoen gebruikers.

Verwaarloosbaar

Internettelefonie, ofwel Voice-over-IP (VoIP), is goed voor 1 procent van het totale internetverkeer. Het meeste daarvan is afkomstig van Skype-gebruikers. De VoIP-applicatie die in het najaar van 2005 werd opgekocht door veilingsite eBay is goed voor 95 procent van het VoIP-verkeer. Het aandeel verkeer van standaardgebaseerde VoIP-systemen (die gebruik maken SIP, H. 323 of IAX) blijkt verwaarloosbaar. Hoewel het gewicht op het verkeer niet zo groot is, gebruikt 30 procent van de internetgebruikers wel VoIP.

Wat het internet wel veel belast, zijn toepassingen voor peer-to-peer (p2p) bestandsuitwisseling. Het aandeel varieert volgens de studie van 49 procent in het Midden-Oosten tot 84 procent in Oost-Europa. Een vijfde van de internetgebruikers gebruikt p2p-toepassingen. De meesten onder hen werken met BitTorrent.

Joost

Videostreaming (zoals YouTube) is, volgens de onderzoekers, momenteel goed voor 8 procent van het internetverkeer. P2P-internettelevisiedienst Joost heeft volgens Ipoque nog geen relevant effect op het verkeer, ondanks de uitgebreide media-aandacht.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een alternatief voor Skype is Gizmo ( http://www.gizmoproject.com ). Dit systeem is in tegenstelling tot Skype gebaseerd op het SIP protocol.

Lijkt me heel erg sterk aangezien al heel veel mensen zijn overgestapt op VoIP via een internetprovider (orange, tele2, kpn ipb) en heel veel bedrijven ook al via VoIP bellen.

laten we 1 ding duidelijk stellen VOIP = gratis. Het zijn telefonie providers.... die hun telefonie handel ziet verdwijnen als sneeuw voor de zon.. Het is ronduit belachelijk dat de consument de verplichte keuze moet opvolgen van de monopolisten in dit land. Ik probeer als burger een beetje te besparen in deze dure tijden Stroom/gas alles word duurder .....
Dit is gewoon schietvuur om eventuele concurrentie(skype) van de markt weg te spelen.. en gebrek aan ict kennis bij de overheid te misbruiken.
Ik vraag me af hoe de EU hier tegen aan kijkt.

Hoeveel procent van het verkeer word door http browsers veroorzaak ? .. Het is maar net hoe je de vraag steld en wie jij wilt benadelen. Volgens mij is nationaal verkeer nog altijd goedkoper als internationaal. dus men verdiend genoeg aan p2p verkeer.

Skype is geen VoIp

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-05T14:38:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.