Gsm-straling verstoort slaap

Dit artikel delen:

Uit laboratorium-onderzoek onder 71 gezonde vrijwilligers blijkt dat gsm-straling de slaap kan verstoren. Na drie uur blootgesteld te zijn vielen proefpersonen minder snel in slaap en sliepen bovendien lichter. Gedurende de blootstelling klaagden proefpersonen bovendien vaker over hoofdpijn.

Uit laboratorium-onderzoek door het Zweedse medische instituut Karolinska en de Amerikaanse Wayne State Universiteit onder 71 gezonde vrijwilligers blijkt dat gsm-straling de slaap kan verstoren.

Hoofdpijn

Bij proefpersonen die drie uur aan gsm-straling waren blootgesteld bleek het langer te duren voordat ze het stadium van diepe slaap bereikten. Dit stadium bleek bovendien korter te duren dan bij proefpersonen die evenveel tijd in dezelfde ruimte hadden doorgebracht, maar dan zonder dat de gsm-apparatuur aanstond. Voor dat het experiment begon hadden 38 proefpersonen aangegeven wel eens hinder te ondervinden van gsm-straling. Zij bleken gedurende het hele experiment vaker hoofdpijn te rapporteren dan de rest van de proefpersonen, of er nu wel of geen gsm-straling aanwezig was. Proefpersonen die van tevoren hadden aangegeven nooit hinder te ondervinden van gsm-straling, klaagden in dit experiment significant vaker over hoofdpijn wanneer er wel gsm-straling was, dan wanneer die er niet was.

EEG-metingen

De onderzoekers stelden de helft van de proefpersonen gedurende drie uur bloot aan gsm-straling met een frequentie van 884 MHz en een SAR (zie kader hieronder) van 1,4 W/kg. Een andere groep werd nergens aan blootgesteld. Geen van de proefpersonen wist in welke groep hij was ingedeeld: de experimentele of de controlegroep. Proefpersonen bleken tijdens het experiment niet te kunnen raden of er wel of geen gsm-straling aanwezig was.

De onderzoekers onderzochten gedurende deze drie uur hoeveel stresshormonen de proefpersonen aanmaakten, lieten hen geheugentaakjes uitvoeren en vroegen de proefpersonen hoe ze zich voelden: of ze al dan geen hoofdpijn hadden en hoe hun stemming was. Daarna werd de proefpersonen gevraagd te gaan slapen. Gedurende deze slaap deden de onderzoekers EEG-metingen om de diepte van de slaap te meten.

SAR
SAR staat voor Specific Absorption Rate en is een maat voor de hoeveelheid opwarming die radiofrequente straling in het menselijk lichaam veroorzaakt. Een lichte mate van opwarming is tot nu toe het enige biologische effect van gsm-straling dat door niemand in twijfel wordt getrokken. Gezondheidsorganisaties gebruiken dit opwarmingseffect wereldwijd om uit te rekenen aan hoeveel gsm-straling een mens maximaal mag worden blootgesteld voordat hij of zij een gezondheidsrisico loopt. In Nederland geldt voor beroepsmatige blootstelling een maximum van 0,4 W/kg en voor de algemene bevolking een maximum-SAR van 0,08 W/kg. De SAR-waarde van de straling tijdens het experiment (1,4 W/kg) is echter een blootstelling die volgens de onderzoekers in realiteit kan voorkomen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Betreft dit hier dan de straling afkomstig van de GSM masten of gaat het hier om straling afkomstig van de telefoon zelf?

Kijk, en daarom gebruik ik mijn mobiel dus als wekker. Lekker makkelijk wakker worden!

@ Edwin: Ik denk dat het gaat om de telefoons, zo'n mast naast het bed had de proefpersoon vast gemerkt. ;-)

En hoe zit het met Wifi binnen een woonhuis?

Wifi heeft 2,4-2,5Ghz frequentie dat is dus veel hoger en volgens mij beter gebleken.

Zolang er niets specifieks wordt vermeld over de gebruikte veldsterkte en vermogen van het uitgestraalde GSM-signaal in de vermelde onderzoeken in relatie tot waaraan een GSM-gebruiker, c.q. een persoon thuis, wordt blootgesteld is dit het zoveelste zinloze onderzoek.

Journalistieke sensatielust zullen we maar zeggen.

Ook: Wie zijn de genoemde 'instituten' en wat zijn hun wetenschappelijke
credentials? Een proef met slechts 71 personen lijkt mij statistisch nog niet geweldig significant. Het correct uitvoeren van een dubbelblind wetenschappelijk onderzoek is niet eenvoudig.

Bij voldoende veldsterkte heeft elke vorm van elektromagnetische straling
uiteindelijk een negatieve invloed op de mens.

Begrijp me niet verkeerd: er zijn wel degelijk normen nodig voor alle
elektromagnetische straling waaraan we worden blootgesteld, maar dan wel gebaseerd op enige realiteit.

"Gsm-straling verstoort slaap, en men krijgt hoofdpijn"
-
Ha, ga we nu dan eindelijk landelijk over op Blue-Tooth Head-Set (Ear-Phone)?! Probleem opgelost....

@PPH: Volg de link en lees het artikel in PDF (PIERS ONLINE, VOL. 3, NO. 7, 2007).

De betreffende instituten zijn:
Wayne State University & Uppsala University, USA
Karolinska Institutet, Sweden
Foundation IT'IS, USA

Ik zou dus verwachten dat ze in staat zijn om een dubbelblind onderzoek te doen.

Wat betreft het gebruikte signaal wordt het volgende vermeld:

"The exposure was designed to be consistent with worst case exposure occurring in real-life situations, but with extended duration." (p. 1149)

Geen journalistieke sensatielust zou ik zeggen, maar een interessant resultaat dat uitnodigt tot vervolgonderzoek.

@martijn (2-jan): ik word eigenlijk nooit wakker met hoofdpijn, maar toen ik eens op de logeerkamer sliep met het hoofd naast mijn pas geinstalleerde access-point werd ik halverwege de nacht wakker met erg zware hoofdpijn. Het access-point gaat dus in het vervolg uit als daar iemand slaapt! Ik denk dat je met elke stralingsbron moet oppassen.

Dit onderzoek verbaast mij niet. Ik ben overgevoelig geworden door een maand lang in mijn huis onvrijwillig bestraald te zijn door een nieuwe UMTS-zendmast achter mijn huis, op ooghoogte 50 m.

Door deze gevoeligheid voel ik me alleen lekker op zeldzame stralingsarme plekken.

Mijn klachten zoals; hoofdpijn, hartkloppingen, oorsuizen, vergeetachtigheid, slecht slapen, beklemmend gevoel op de borst en haaruitval(!) ontstaan nu al bij veldsterkten waar iedere gemiddelde Nederlander dagelijks aan wordt blootgesteld.

Had zelf ook veel last van straling. o.a. van gsm, decttelefoon en pc. heb er veel over gelezen o.a. Roy Martina met boekje vitamine "M" over magnetisme. omdat de uiteindelijke gevolgen nog niet echt duidelijk zijn, we leven immers nog niet heel lang met een laptop en uitgebreide gsm's met WiFi en bleutooth en allemaal draadloze apparatuur in ons huis en op de zaak, dus onderzoek er naar is ook nog moeilijk. wat ik wel weet is dat sinds wij thuis maatregelen hebben genomen tegen negatieve magnetisme en straling, dat we er allemaal een stuk gelukkiger op geworden zijn. en zelfs veel positiever en allerter!

lees, ga op uw gevoel af en u weet!

Aan Ron: Welke maatregelingen hebben jullie genomen tegen negatief magnetisme?Ik heb enorme last van oorsuizingen en hoofdpijn.

Ook alcohol verstoort de slaap en kan hoofdpijn veroorzaken.

Wie een beetje zijn verstand gebruikt zet geen stralende apparatuur naast zijn bed en schakelt zijn WAP 's-nachts uit en legt die DECT telefoon 20 meter van zijn bed.

Maar ja, met een onderzoek kun je het "hard" maken en als onderzoeker je naam verbeteren.
Wellicht kan de EU 1 keer een goed gefundeerd groot onderzoek financieren, dat schept dan eindelijk duidelijkheid.

19 januari 2008 (22:56) | binnert
Dit onderzoek verbaast mij niet. Ik ben overgevoelig geworden door een maand lang in mijn huis onvrijwillig bestraald te zijn door een nieuwe UMTS-zendmast achter mijn huis, op ooghoogte 50 m.

Door deze gevoeligheid voel ik me alleen lekker op zeldzame stralingsarme plekken.

Mijn klachten zoals; hoofdpijn, hartkloppingen, oorsuizen, vergeetachtigheid, slecht slapen, beklemmend gevoel op de borst en haaruitval(!) ontstaan nu al bij veldsterkten waar iedere gemiddelde Nederlander dagelijks aan wordt blootgesteld.

Mensen ik heb twee gsm-toestellen. Een van mijzelf en een van mijn werk. Nu zie ik overal dat de straling slecht voor de gezondheid is. Kan iemand mij vertellen hoe dit zit en of het klopt dat het niet goed is. Ik heb de laatste tijd wel meer last van hoofdpij. Graag meer info, alles is welkom..

Henk,

Je kunt doorklikken naar de studie en de precieze opzet en uitkomsten lezen. Dit is even wat werk maar de studie is in ieder geval goed uitgevoerd en de opmerking over te laag aantal proefpersonen is niet correct. Zie het andersom: als bij deze hoeveelheid proefpersonen significantie kan worden aangetoond, dan is het verschil tussen de 2 groepen groot. Ik verdiep me pas sinds een week in deze materie, en er zijn zeer veel studies met negatieve effecten. Echter er zijn ook veel studies die geen effect laten zien. Studies met een positief effect ontbreken echter.

@henk,

Meer informatie over gsm-straling, gezondheidsklachten en oplossingen ervoor vind je op

http://www.life-maxx.nl/werking.php

Gr,
Gijs

GSM straling is een veel besproken onderwerp in de media. Dit is niet voor niets en daarom denk ik dat het zeker niet te licht genomen moet worden. Hier is een interessante site over de behandeling van schadelijke straling.

http://gezondheid.zonnevlecht.nl/behandelingen/straling/gsm-straling-electrosmog.html

Hi Henk,
even op je vraag reageren:
Bij www.mymobichip.nl kan je voor 27,50 euro een chip kopen die de GSM-straling harmoniseert, schijnt goed te werken, ik heb er zojuist ook twee besteld... Er is een PXD Biopiramide die je ook in huis kunt plaatsen tegen allerlei andere schadelijke straling. Er is op de site genoeg informatie erover, succes ermee!

Groetjes Marie-Luise

Geachte lezers,

Bij deze de nieuwste wetenschappelijke resultaten die ik u zoals gewoonlijk niet wil onthouden.

Radio golven van een mobile telefoon zorgen voor verhoogde hersenen activiteiten.
Deze testen zijn gedaan met 47 gezonde personen.
Zie de resultaten in deze video: http://www.youtube.com/v/v5yolh_KJHM


Alles wat leeft werkt elektrochemisch:

Voor de digitale communicatie ( voor 1997) methode waren radio golven nog niet zo schadelijk voor ons. (thermische effecten van teveel radio golven wel)
Wegens de digitale technieken. (de computer)
Kwamen ze er achter dat men de draag-golf kan in/uitschakelen. (pulseren)

En door dit in en uitschakelen kan men in het gedeelte van inschakelen het zend vermogen hoger maken. (betere overdracht)
Men komt namelijk door het pulseren veel minder snel aan het thermische effect waarbij er warmte ontstaat. (zoals de magnetron)
Hier een beknopte uitleg hoe dat nu werkt, radio signalen van toen en nu.
http://87.239.97.116/modulatie

De blootstelling limiet die nu wordt gebruikt gaat ook alleen maar over een thermische effect.
Dat is in 1998 samengesteld door Motorola, Nokia, Sony Ericson, Siemens, US Airforce, US Navy, US Army, BellAir, Alcatel-Lucent. IEEE, ICNIRP.
Toen deze club onder begeleiding van Michel Repacholi stond welke op een stoel zat bij de wereld gezondheid organisatie. WHO. Zie onderstaande video:
http://www.youtube.com/user/arjunus#g/c/5EE496B359AECDEF

En thermische effecten omdat men toen niets wist van andere effecten. (die er al wel waren maar mondjes maat)
En begrijpelijk zo gunstig mogelijk om deze nieuwe techniek door te kunnen laten gaan.
Je gaat het uiteraard voor jezelf (zie samenstelling hierboven) niet moeilijker maken dat het al is.

Nu is er een onderzoek gedaan door George Carlo en betaald door Motorola (28miljard dollar) omdat de eerste vrouw er achter kwam een hersens tumor opgelopen had door haar mobile telefoon gebruik. En Motorola dit niet heeft kunnen ontkennen)
Dat was in Californië : http://www.youtube.com/user/arjunus#p/u/130/QxtI_Z8RVVE

Nu komen elke dag helaas nieuwe gevallen van hersentumoren aan het licht.
Hier ziet u er een paar daarvan:
http://www.youtube.com/watch?v=9e--_AEZUNY
http://www.youtube.com/watch?v=v-cOVJoni4w
http://www.youtube.com/watch?v=EcheM2oJ5Bo
http://www.youtube.com/watch?v=c_OUBddyvuA
http://www.youtube.com/watch?v=69YO3HMgYE4
http://www.youtube.com/watch?v=5-RoPviswbw
http://www.stop-radiation.com/main.php

Na 1998 heeft de draadloze industrie ook opvallend veel systemen ontworpen om niet zo snel meer tot aan zo een proces te doen geraken.
Een paar opvallende voorbeelden hiervan:
bv: Antenne-convenant bevat een artikel wat omschrijft 'Dat gezondheid geen reden mag zijn voor het ontbinden van een contract' voor diegene die zendmasten heeft toegelaten op hun eigendommen.
En later merken dat deze zendmasten gezondheidsklachten veroorzaken: Slapeloosheid, vermoeidheid, hartritmestoornis, depressies, kanker, enz.

En nog één is : voor 1998 stond er ook niet in gebruiksaanwijzingen:
'Het toestel gebruikt u veilig bij: Normaal gebruik, en op een afstand van minimaal 1,5cm van uw hoofd.' Nu wel.
Terwijl de telefoons van voor 1998 veel meer vermogen uitzonden dan de huidige.
nm. Nu maximaal 3Watt. Toen tot wel 8Watt.

En uit het onderzoek geleid door George Carlo in opdracht van Motorola is gebleken dat de toontjes die u wel eens hoort als u een mobile telefoon houd bij een audioapparaat. Overigens zijn deze toontjes bij UMTS niet meer te horen en klinkt als ruis.
Dat deze toontjes sterk lijken op ons eigen communicatie van onze lichaam cellen.

http://www.hetprobleem.ontheweb.nl Zie en hoor hier George Carlo over zijn onderzoek.
En vergeleken met de zeer zwakke lichaam communicatie deze overheersende constante toontjes de cel communicatie verstoord. Hierdoor raakt ons systeem van slag.
En aangezien wij mens daar geen directe controle over hebben en dus niet in staat zijn tegen onze cellen te vertellen 'rustig nou maar, er is niks aan de hand'
raakt een uniek immuunsysteem in de war.

In deze uit 6 delen bestaande uitzending van BRT ziet u precies wat hiermee wordt bedoeld:
http://www.youtube.com/user/arjunus#g/c/8D312DDFE385E23B

De variatie van gezondheidsklachten is ook bij iedereen anders, omdat het vanuit de cel ontstaat.
En daarom dat wat bij de persoon zwak is het eerste naar boven komt.
En menselijk lichaam ruimt kanker cellen op, daar is het tot op zekere hoogte toe in staat.
Alleen nu ontstaan er in de mensen die hier veel aan worden blootgesteld wel erg veel kanker cellen.
En raakt het lichaam uit zijn balans.
Deze kanker cellen ontstaan door DNA breuken. Men beweerd dat alleen ioniserende straling dit kan veroorzaken, maar dat is onjuist.
Deze pulserende radio golven kunnen dat ook.
Dat is ook de reden dan je nu om je heen explosies aan kanker gevallen ziet komen. En leeftijd daarbij speelt in dit geval geen rol.

Wij EHS mensen kunnen op dit moment niets anders doen dan ervoor zorgen dat deze gepulste radio golven niet doordringen tot in ons lichaam.
En zo dus geen kans krijgen het bovenstaande te veroorzaken.
Om een goede indruk te krijgen wat wij meemaken en moeten doen om door het leven te gaan ziet u in deze reportage van de BRT: http://www.youtube.com/user/arjunus#p/c/10FC99092DF43668/0/x3B2wJn94dI

Maar vinden wij het zeer treurig voor al die mensen die met de zelfde gezondheidsproblemen tobben. En van hun artsen die daar mee bezig zijn zonder resultaat er niet achter komen wat hen zo ziek maakt.

Het medische systeem vanwege het protocollen systeem vaalt hierbij voor 100%.
En gaan er daardoor heel veel onnodige slachtoffers vallen.
Een bijkomstigheid is wel dat het goed is voor de gezondheid van de farmaceutische industrie.

Dat beschermen van ons lichaam lukt ons EHS érs aardig.
Wel is het zeer onlogische omdat er grondwetten bestaat met daarin een recht:
Artikel 10: 'Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.'
Artikel 11: 'Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.'
En het Europees Parlement bepleit gelukkig al voorzorg elektromagnetische velden, erkent elektro-overgevoeligheid. Nu de uitvoering ervan nog.
http://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/3522

Maar hoe we het ook doen je dat niet voor elkaar krijgt om dit recht te krijgen.
Men lapt deze gewoon aan hun laars.
En ondanks dat er elke dag nieuwe onderzoeksresultaten komen die schrikbarend zijn. http://87.239.97.116/actiegroepzendmasten/webroot/bewijs

En de WHO zou moeten ingrijpen om de mensen te beschermen maar gaan daartegen gewoon door.
En is een levens gevaarlijk spel die voor slachtoffers niet meer terug te draaien is.
De draadloze industrie houden dit met slimme omkoping zolang mogelijk van zich af.

Personen die nu menen geen last ervan te hebben zullen nog op de koffie komen.
Mobiletelefoon gebruikers die nu zich afvragen “krijg ik ook een hersentumor?”,
Kunnen beter zich afvragen “Waarneer krijg ik mijn hersen tumor?”

Want, als men na een lichamelijk onderzoek te horen krijgt dat kanker zich manifesteert
in het lichaam is het al te laat.

Mensen die in nieuwe woningen wonen hebben geluk wat betreft de radiogolven van buiten hun woning.
Dat komt door de isolatie materialen met daarin aluminiumfolie.
En door de HR++ thermopeen beglazing die bedoeld is voor het zonlicht tegen te houden.
Maar houd ook 98% van de radiogolven buiten de deur.
Mensen in gezamenlijke flats met vloerverwarming hebben geen last van de draadloze apparaten
van beneden en boven buren.

Echter zijn deze bovenstaande bewoners wel aan de beurt als zei zelf alles draadloos gebruiken in hun woning.
De radio golven kunnen er moeilijk uit en kaatsen als pingpong ballen heen en weer in hun woning.
Burgers worden op de mogelijkheden van gezondheids effecten dom gehouden.
En slachtoffers die er in middels na jaren zijn achter gekomen voor de gek gehouden.

Draadloos is niet het enigste wat onze gezondheid drastisch kan verslechteren.
Het gebruik van elektriciteit gaat ook uit de hand lopen wegens de storende signalen
die vandaag de dag op onze spanning aanwezig is.
Om een voorbeeld te nemen. Een snoer onder je bed die je niet eens gebruikt en waar
Alleen de spanning op staat omdat deze in een stopcontact zit, kan veel spanning
op je lichaam veroorzaken. Wat je rust belemmerd.

De gezondheidsraad die ons ervoor (onwetende) zouden moeten beschermen is besmet.
Daar zitten mensen zoals Gert Brussaard die een eigen bedrijf hebben www.radicom.nl welke
KPN,Vodofone,T-Mobile als Klanten hebben, en vollop in de communicatie techniek werkt.
En advies geven aan de regering via een afdeling van dit bedrijf welke PATO heet (2006).
Je gaat uiteraard je eigen handel niet verpesten.


Als Slot:
De Gezondheidsraad Nederland:
Wij EHS personen zien deze beweging als EHS persoon inmiddels zo:

Dat zijn mensen die aan een weg staan die ophoud eindigend in een ravijn.
En staan aan het einde daarvan met hun rug naar de afgrond automobilisten
te verkondigen, gerust door te rijden. Want er is door hun niets ernstigs gevonden aan deze weg.
Echter eenmaal langs deze beweging op hun deskundig advies door gereden te zijn en al naar beneden stortend. Lees je op hun rug geschreven:

Ik heb u zojuist wel verteld dat er niets aan de hand is met deze weg, maar u moet altijd
Uw eigen verantwoordelijkheid gebruiken en dus zelf goed opletten.
Ze kijken niet eens om naar al die automobilisten die stuk voor stuk naar beneden kletteren!

Vriendelijke groeten Arjen Witzel
Mijn Emailadres: info@arjenwitzel.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-02T11:41:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.