Managed hosting door True

Veiling WiMAX-frequenties uitgesteld

 

Het ministerie van Economische Zaken heeft de veiling van WiMAX-frequenties uitgesteld naar het einde van het jaar. De veiling van DAB-frequenties voor digitale radio start wel 'voor de zomer'.

De veiling van de frequentieblokken rond de 2,6 Ghz, voor WiMAX en 3G,  zou eerst in het najaar van 2007 plaatsvinden, daarna 'begin 2008', maar loopt steeds weer vertraging op. Het nieuwe uitstel volgt omdat er een Europese aanbesteding nodig is voor het uitwerken van een nieuw veilingmodel, meldde het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken vorige week.

Volgens het agentschap gaven marktpartijen de voorkeur aan 'een veilingmodel waarin de markt zelf de indeling bepaalt voor welke technologie zij de frequentieruimte willen gebruiken'.

De conceptregeling voor de veiling wordt in maart gepubliceerd. Dan krijgen marktpartijen nog een laatste mogelijkheid tot commentaar. De veiling volgt uiteindelijk in de laatste maanden van het jaar.

DAB-veiling wel dichterbij

Het Agentschap Telecom startte vrijdag wel met de consultatie voor de uitgifte van de vergunningen voor 'digitale omroep'. Daarbij gaat het onder meer om de digitale radiostandaard DAB, waarvoor al jaren geleden al frequenties zouden worden geveild aan commerciële zenders. Deze zomer lijkt het dan eindelijk te gebeuren.

Op verzoek van de Tweede Kamer wordt extra etherruimte 'geoormerkt' voor lokale omroepen, die met het toekomstige uitschakelen van de analoge ether mogelijk in de verdrukking zouden komen. De lokale zenders moeten kunnen uitzenden op de L-band die 117 afzonderlijke geografische verzorgingsgebieden heeft. De L-band is volgens het ministerie 'technisch en functioneel het meest geschikt voor lokale radio'.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2342368). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.