Eindhovense spin-off demonstreert e-paper

Dit artikel delen:

Het tijdperk van e-paper is weer een stap dichterbij gekomen met de Readius van het Eindhovense technologiebedrijf Polymer Vision. Computable kreeg in Barcelona een exclusieve demonstratie van de uitrolbare elektronische krantenbak van Philips spin-off.

In een uithoek van het grootse Mobile World Congress in Barcelona staat de bescheiden stand van Polymer Vision. Het is een komen en gaan van mensen die een demonstratie willen van het technologische snufje dat de onderneming uit Eindhoven meebracht naar de Catalaanse hoofdstad.

De techneuten van deze voormalige Philips-divisie slaagden er kortgeleden namelijk in een elektronische krantenbak te ontwikkelen; de Readius. De productie is inmiddels gestart. Aan het apparaatje, met de afmetingen van een gsm, zit een schermpje dat kan worden uitgerold tot ansichtkaartformaat. Behalve het beeldscherm heeft de Readius vijf toetsen om mee te navigeren.

"Wij noemen de Readius een information companion, een elektronische vriend die je allerlei informatie kan aanreiken", vertelt Wieger Markvoort vol trots. De display engineer rolt het schermpje uit en toont wat krantenartikelen van de Süddeutsche Zeitung. Eerst de koppen en daarna klikt hij door naar de artikelen zelf. Hij verontschuldigt zich voor het Duits en legt uit dat de krant als een van de eerste het gebruik van de content toestaat. Het apparaat toont zelfs de afbeeldingen helder, zij het in zwartwit.

Doorgeefluik

Niet veel later baant Markvoort zich een weg door de mensenmassa, op weg naar een gereedstaande laptop. Hij logt in op een webpagina, een demonstratieportal waar gebruikers zich op verschillende elektronische kranten kunnen abonneren. Het is de bedoeling dat er binnenkort veel meer kranten, tijdschriften en andere media beschikbaar komen. "De kranten zijn de contentproviders, de Readius alleen een doorgeefluik."

Volgens hem is er veel interesse vanuit de dagbladen. "Het aantal abonnees van ‘papieren' kranten daalt enorm. Eigenlijk is het niet meer van deze tijd dat nieuws een dag ervoor op papier wordt gedrukt en pas een dag later bij de abonnee op de mat ligt. Mensen willen hun informatie veel sneller hebben."

De elektronische krantenbak maakt gebruik van de snelle 3G-verbinding hsdpa. Daarmee kunnen abonnees alle content op ieder moment van de dag op het toestel binnenhalen. "Via rss-feeds kunnen ze zelfs het laatste breaking news ontvangen." Het apparaat, dat ook te gebruiken is om e-books en zelfs e-mail te lezen, ligt momenteel in Engeland op de productielijn. Het moet deze zomer op de markt komen.

Spin-off

Polymer Vision is een jonge spin-off van Philips. Die startte in 2000 de ontwikkeling van de baanbrekende technologie achter het apparaat. Het Nederlandse elektronicabedrijf zorgde ervoor dat de betreffende afdeling zich eind 2006 verzelfstandigde. Het is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. Vorig jaar won het technologiebedrijf al de Global Innovation Award op de 3GSM beurs, voorganger van het Mobile World Congress in Barcelona.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Al enige tijd horen we niks meer van deze veelbelovende technologie. Het is te stil nu anderen hun kansen pakken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-12T14:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.